Print this page
Δέκα αλήθειες για ένα παραμύθι… Δέκα αλήθειες για ένα παραμύθι…
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 25, 2017

Δέκα αλήθειες για ένα παραμύθι…

Rate this item
(1 Vote)

Δέκα ευκαιρίες για ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού με τα παιδιά μας!


1. Η αφήγηση ενός παραμυθιού, αποδεδειγμένα χαλαρώνει τόσο τον αυτόν που το αφηγείται όσο και αυτόν που το ακούει! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι, που εκτός από τις λέξεις και τις εικόνες , μας ταξιδεύει και η μουσική του σε κόσμους αλαργινούς... Πόσο πιο γλυκά ή γρήγορα να μπορεί άραγε να αποκοιμηθεί ένα παιδί στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς; Ή και το αντίστροφο;

2. Αποτελεί ένα μοναδικό τρόπο για να αναπτύξουμε στενότερους και ουσιαστικότερους δεσμούς με τα παιδιά μας. Ερχόμαστε πιο κοντά (συνήθως διαβάζουμε αγκαλιά) και περνάμε αυτό που λένε οι περισσότεροι σκληρά εργαζόμενοι γονείς: λιγοστό αλλά ποιοτικό χρόνο μαζί τους!

3.Μας βοηθά να άγουμε την ψυχή μας και να διαφύγουμε από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας! Πολλές φορές μας κάνει να χαμογελάμε, γεγονός που αποδεδειγμένα μας ανακουφίζει από καθετί τοξικό και άσχημο υπάρχει στο μυαλό μας!

4. Μας βοηθά να αναπτύξουμε (οι μικροί) και να βελτιώσουμε (οι μεγάλοι) τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας γιατί μας κάνει να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά!

5. Μας περνά μηνύματα ζωής που αξίζει να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά μας!

6. Μας βοηθά να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, γιατί μέσα από τους ήρωες, που άλλες φορές ταυτιζόμαστε και άλλες φορές αποστρεφόμαστε, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα διαχειριζόμαστε αντίστοιχα!

7. Μας εθίζει για καλό! Είναι μια πολύ καλή συνήθεια που μας ωθεί σε περαιτέρω δημιουργικότητα: όπως την κατασκευή δικών μας νέων, πρωτότυπων ιστοριών, τη δημιουργία των οποίων απολαμβάνουμε με τα παιδιά μας!

8. Χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις:

1. την όραση για να διαβάσουμε, να δούμε τις εικόνες και να πλάσουμε και άλλες πολλές με τη φαντασία μας,

2. την όσφρηση, για να μυρίσουμε τις σελίδες του βιβλίου αλλά και να "μυριστούμε" τί θα γίνει στο τέλος της ιστορίας,

3. τη γεύση για να γευθούμε τη χαρά αλλά και τη λύπη μέσα από την ποικιλία των
συναισθημάτων που μας δημιουργούνται κατά την ανάγνωση - ακρόαση της ιστορίας,

4.
την ακοή για να ακούσουμε την ιστορία και τη μουσική που θα μας ταξιδέψει σε έναν άλλο φανταστικό κόσμο και 5. την αφή για να πιάσουμε στα χέρια μας το αποκύημα της φαντασίας ενός δημιουργού που έχει ως στόχο να μας μεταφέρει νοερά σε μια άλλη αλήθεια, την αλήθεια των παραμυθιών!

9. Βελτιώνουμε το λεξιλόγιό μας (οι μικροί) και τον τρόπο να μιλήσουμε για τις έννοιες των
λέξεων (οι μεγάλοι)!

 

10. Γνωρίζουμε διαφορετικές οπτικές για τη ζωή, διευρύνουμε το νου και την ψυχή μας!

 

 

Για το SugarMama,
Από τη μουσικολόγο – συγγραφέα: Ελένη Κοντοπίδη

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…