Ρένα Ψωμά Written by Ιουν 01, 2017

'Οταν ο έφηβος ζητάει να πάει μόνος του διακοπές

Μια από τις στιγμές που σκέφτονται με αγωνία οι γονείς είναι όταν το έφηβο παιδί τους ζητήσει να πάει διακοπές με τους φίλους του.

Στους περισσότερους γεννιέται το ερώτημα και η αγωνία πότε θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους στον έφηβο για να πάει μόνος του διακοπές.

Η σκέψη και μόνο ότι το παιδί θα είναι μακρυά τους χωρίς τον έλεγχο ή την ασφάλειά τους , δημιουργεί φόβο, ανησυχία και άγχος. Από τη μια οι δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών και από την άλλη, η δικαιολογημένη ανάγκη του παιδιού να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια και να περάσει καλά με τα άτομα που εκείνο θέλει.

 

Υπάρχουν σημεία που οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και θα τους βοηθήσουν να λάβουν τη σωστή απόφαση. Το SugarMama προτείνει:

Συχνά η άρνηση χωρίς τη συζήτηση από την πλευρά των γονιών, αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης άρνησης του γονιού να δεχτεί ότι το παιδί του μεγαλώνει. Για να δώσουν οι γονείς την έγκριση στο παιδί για να πάει διακοπές μόνο του θα πρέπει να έχει αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι υπεύθυνο και μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για το αν ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει μόνο του διακοπές. 1)Αν το παιδί παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις στη διαδικασία της καθημερινότητας, για παράδειγμα διαβάζει και τακτοποιεί το δωμάτιό του, έχει αναπτύξει δηλαδή αυτονομία και αυτοέλεγχο. 2)Γνωρίζει τους ρεαλιστικούς κινδύνους για την ηλικία του, όπως για παράδειγμα τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση , ποιοι είναι οι κίνδυνοι χρήσης αλκοόλ.

 Ακόμα και αν κρίνετε ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να πάει διακοπές μόνο του και στην περίπτωση που τελικά αρνηθείτε, είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια συζήτηση. Να εξηγήσετε τους ακριβείς λόγους και πάντα τεκμηριωμένους πίσω από την άρνησή σας. Η ηλικία 16 με 17 ετών, θεωρητικά είναι μια ηλικία που μπορούν οι γονείς να επιτρέψουν το παιδί να πάει μόνο του διακοπές. Ωστόσο οι γονείς πρέπει με τη διακριτική τους επίβλεψει να βάζουν τα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία, 10 - 12 ετών, στην διαδικασία της αυτοδιαχείρησης και της ανεξαρτητοποίησης.

Οι διακοπές επιτρέπουν στον έφηβο να γνωρίσει τον εαυτό του ανεξάρτητο από τους γονείς και να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και προκλήσεις.

 

Διαβάστε εδω: Η απόρριψη από τους φίλους

 

 

 Τι θα μπορούσαμε να συμβουλευσουμε τους Ζαχαρένιους γονείς?

Να ακούσετε με προσοχή την επιθυμία του έφηβου χωρίς να τον απορρίπτεται ή να του δημιουργείτε την αίσθηση ότι δεν τον εμπιστεύεστε. Να συζητάτε μαζί με το παιδί σε ένα ήρεμο κλίμα. Επίσης είναι καλό να μιλήσετε με τους γονείς των φίλων του παιδιού, ώστε να καθησυχαστούν οι αγωνίες σας και να έχετε και την γνώμη των άλλων γονιών. Συζητήστε με το παιδί σας για τον τόπο των διακοπών. Συστήσετε στο παιδί να προτιμά τις εύκολες προσβάσιμες τοποθεσίες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στο παιδί ότι ακόμα και αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο ή ακόμα και απερίσκεπτο, είναι πάντα δίπλα του και να μην διστάσουν να απευθυνθούν σε αυτούς. Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα . Ο γονιός επίσης πρέπει να βλέπει τον αποχωρισμό ως μια δυνατότητα εμπλουτισμού της προσωπικότητας του παιδιού. Που το βοηθάει να μην νιώσει κοινωνικά αποκλεισμένο. Οι νεανικές διακοπές θα λειτουργήσουν σαν μια «πρόβα τζενεράλε» για την ενήλικη ζωή του παιδιού. Όσο λοιπόν κι αν «τρέμει το φυλλοκάρδι σας» έφτασε η στιγμή να επιτρέψετε στα παιδιά σας να απολαύσουν την ελευθερία των διακοπών με τους φίλους τους, κυρίως όμως να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους..

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…