Print this page
Η ευτυχία είναι απόφαση Η ευτυχία είναι απόφαση

Η ευτυχία είναι απόφαση

Rate this item
(3 votes)

Μια έννοια παρεξηγημένη. Η ονομασία "ευτυχία" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "τύχη", δηλαδή καλή τύχη. Εξού και η δυστυχία, κακή τύχη.
Τι είναι λοιπόν ευτυχία και δυστυχία;

 

 

Τα τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν σ' έναν άνθρωπο. Στα καλά είναι ευτυχισμένος και στα άσχημα δυστυχισμένος. (προσδιορίστε μόνοι σας ποια είναι τα καλά και τα άσχημα καθότι ποικίλουν από άτομο σε άτομο). Πόσο μπορούμε να επιδράσουμε στα τυχαία γεγονότα όμως;

 

Ο Αίσωπος στον μύθο «Ανήρ ναυαγός» μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να φέρει ο Θεός ή η τύχη τα πράγματα που επιθυμούμε ευνοϊκά αλλά να προσπαθήσουμε και εμείς.

 

Θα ήτανε τόσο λυτρωτικό να μην περιμέναμε ευκαιρίες για να ζήσουμε καταστάσεις. Θα τις δημιουργούσαμε οι ίδιοι.

 

Το συνονθύλευμα που δημιουργεί την αίσθηση της ευτυχίας είναι περίπλοκο. Εξαρτάται από την οπτική, το πώς αισθανόμαστε, το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον, οι ορμόνες , η υπαρκτή σεξουαλική μας ζωή ή η απουσία αυτής, εάν φάγαμε ή όχι ... πολλά και ίσως όλα μαζί.

 

Για να μην επηρεαζόμαστε απ' όλα τα παραπάνω σε βαθμό που γινόμαστε μη λειτουργικοί, η ευτυχία είναι αυτάρκεια, επιλογή, συνειδητή απόφαση που ανεξαρτήτως των επιρροών πρέπει να επιλέξουμε να νιώθουμε.

 

Αποφασίζω να είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος.

 

 

Για το Sugar Mama,
Χριστίνα Ερατώ Ζυμβραγού ~ Ψυχολόγος

Χριστίνα Ερατώ Ζυμβραγού

Latest from Χριστίνα Ερατώ Ζυμβραγού

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…