Print this page
Οι έφηβοι Έλληνες κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη Οι έφηβοι έλληνες κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη
Στρατήλα Ρένα Written by Μαϊ 02, 2018

Οι έφηβοι Έλληνες κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη

Rate this item
(1 Vote)

«Ρώσικη ρουλέτα» με την υγεία τους παίζουν τρείς στους δέκα Έλληνες έφηβους καθώς δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης στις σεξουαλικές τους επαφές με το άλλο φύλο!

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να έχουμε μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων, εξίσου μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Το γεγονός αυτό δηλώνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των νέων , μέσω μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία , για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σεξουαλικές επαφές χωρίς μέτρα προφύλαξης»τονίζει η παιδοψυχίατρος κ. Μερσύνη Αρμενάκα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό Journal of Pediatric Adolescent Gynecology σε τυχαίο δήγμα 1074 εφήβων 14-16 χρόνων- μαθητών δημοσιών σχολείων της Αττικής- διαπιστώθηκε ότι 21.8% είχαν ήδη σεξουαλικές επαφές!

Η αναλογία αγοριών κοριτσιών ήταν 3/1 και η μεση ηλικία έναρξης ήταν στα 14.5 χρόνια.

« Απ αυτούς τρείς στους δέκα δεν χρησιμοποιούσε κανένα μέτρο προφύλαξης, ενώ το 9,6% των κοριτσιών χρησιμοποίησε το «χάπι της επόμενης ημέρας »που σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό είχε πιθανά ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη»αναφέρει η κ Αρμενάκα.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της σοβαρά προβλήματα για την έφηβη, που πολλές φορές την συνοδεύουν σε όλη της την ζωή.

Συγκεκριμένα :

Σε σχέση με τις γεννήσεις από ενήλικες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για προωροτητα, χαμηλό βάρος γέννησης και θάνατο του νεογνού.
Οι νεαρές μητέρες κινδυνεύουν από προεκλαμψία ,μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση.
Τα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης είναι υψηλότερα στις έφηβες από τις ενήλικες μητέρες, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για κατάθλιψη και ενημέρωση για αποφυγή επαναλαμβανόμενης εγκυμοσύνης.
Διακόπτουν τη φοίτηση στο σχολειό, ενώ τα παιδιά που προέρχονται από έφηβες μητέρες έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις ,διακόπτουν την φοίτηση και γεννούν και εκείνες μωρά όντας έφηβες
Στιγματίζονται κοινωνικά
Η άμβλωσης ενέχει κινδύνους για την υγεία μιας έφηβης και μειώνει τις πιθανότητες μελλοντικής σύλληψης

Στις αναπτυγμένες χώρες , οι ανεπιθύμητες κυήσεις έχουν άμεση σχέση με κοινωνικά προβλήματα όπως χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, υψηλά επίπεδα φτώχειας

«Στην εποχή μας και στην χώρα μας ο κίνδυνος για αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι μεγάλος καθώς είναι εμφανή τα κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία »προσθέτει η κ Αρμενάκα .

Εκτός από τις ανεπιθύμητες κυήσεις οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εφήβων χωρίς μέτρα προφύλαξης οδηγούν σε αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως σύφιλη, γονόρροια, χλαμυδιακές λοιμώξεις, έρπητας των γεννητικών οργάνων, βακτηριακή κόλπωση, τριχομονάδες, ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ηπατίτιδες και το HIV .

Εκτός από την ενημέρωση στα σχολεία, όπως εξηγεί η κ Αρμενάκα μελέτες δείχνουν ότι οι συζητήσεις γονιών -παιδιών μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και να μειώσουν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

« Επίσης μέσα από επιστημονικές εργασίες έχει διαφανεί ότι στις μονογονεικές οικογένειες υπάρχει μικρότερος έλεγχος και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για πρώιμες σχέσεις και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη .Η παρουσία του πατέρα φαίνεται σημαντική στον έλεγχο των δραστηριοτήτων των νεαρών ατόμων. Τα κορίτσια που οι πατεράδες τους είχαν εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία όταν αυτά ήταν σε μικρή ηλικία, κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα από μικρές και άρα αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης»καταλήγει η κ Αρμενάκα.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Στις χώρες που έγινε ενημερωτική καμπάνια τα αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς στις ς ΗΠΑ παρατηρήθηκε μείωση 37% στις εφηβικές γεννήσεις από το 1991 μέχρι το 2009,(από 61.8 γεννήσεις στις 39.1 ανά 1000 γυναίκες).

Μειώθηκε επίσης το ποσοστό σεξουαλικών επαφών μαθητριών από 54% στο 46%.Αυξηθηκε επίσης το ποσοστό που χρησιμοποιούσε δυο μεθόδους αντισύλληψης ρια ﷽﷽﷽﷽﷽﷽υλληπτικρησιμοποιουσε ατισυλληπτικαφων μαθητριαντισυλληπτικό με προφυλακτικό ή προφυλακτικό με ενέσιμο αντισυλληπτικό από 5 στο 9%.

Όφελος υπήρχε και από σεμινάρια όπου το 65% των κοριτσιών και 53% των αγοριών εκπαιδευόντουσαν στο να λένε όχι στο σεξ ή να γνωρίζουν τρόπους ελέγχου των γεννήσεων.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό (44% εφήβων κοριτσιών και 31% των έφηβων αγοριών) έμαθε να συζητάει με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα.

www.armenakamersyni.comΤηλ. 2105720500, 6947727140

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…