Print this page
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 20, 2020

Λεκές από λάδι: φυσικοί τρόποι να τον αντιμετωπίσεις!

Rate this item
(1 Vote)

Ένας λεκές από λάδι μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου και να καταστρέψει όχι μόνο το ρούχο σου, αλλά και τη διάθεση σου!

 

Μια απρόσεκτη κίνηση την ώρα που σερβίρεις τη σαλάτα και λερώνεις ταυτόχρονα το τραπεζομάντηλο, τα ρούχα σου και το χαλί! Τι μπορείς να κάνεις, όταν συμβεί αυτό;

Σίγουρα ένας λεκές από λάδι δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και φυσικά δεν είναι εγγυημένο ότι θα μείνει εκεί για πάντα. Αν δράσεις αμέσως, θα καταφέρεις να τον ξεφορτωθείς εύκολα και γρήγορα με απλές κινήσεις. Είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες, όμως το Douleutaras.gr Cleaning είναι εδώ για να σου λύσει τα χέρια με τις συμβουλές του! Ρωτήσαμε τις έμπειρες οικιακές βοηθούς της πλατφόρμας μας και σου αποκαλύπτουμε τα χρήσιμα μυστικά τους! Ακολούθησε σωστά τις οδηγίες ξεχωριστά για τα ρούχα, τον καναπέ, το χαλί και το πάτωμα και ο λεκές από λάδι που έχει στεγνώσει, θα αποτελεί πλέον παρελθόν!

Λεκές από λάδι: Πώς θα τον αντιμετωπίσεις με φυσικούς τρόπους;
Σε γενικές γραμμές, κάθε τρόπος αντιμετώπισης του λεκέ από λάδι έχει την ίδια φιλοσοφία με τους υπόλοιπους. Το πρώτο βήμα αφορά στην απορρόφηση της λιπαρής ουσίας του λαδιού ώστε να γίνει πιο εύκολη η απομάκρυνση του. Έπειτα, σειρά έχει το πλύσιμο του ρούχου ή το τοπικό πλύσιμο, αν πρόκειται για επιφάνεια που δεν πλένεται. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να γνωρίζεις με περισσότερη λεπτομέρεια τους τρόπους για να εξαφανιστεί εντελώς ο λεκές από λάδι που έχει στεγνώσει, για κάθε ξεχωριστό περιστατικό.

Λεκές από λάδι σε ύφασμα
Αν ο λεκές από λάδι βρίσκεται πάνω σε ύφασμα, μη βιαστείς να βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο. Πρώτα, πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο λεκές έχει εξαφανιστεί με κάποιον από τους τρόπους που αναφέρονται παρακάτω. Αν το ύφασμα στεγνώσει, είναι πολύ πιθανό και ο λεκές να επιμείνει και μετά να αφαιρείται πολύ δύσκολα.

#1 Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Αν ο λεκές δεν έχει κάτσει πολύ ώρα, έχει αφήσει μικρό σημάδι και το ρούχο δεν είναι ευαίσθητο, τότε τα πράγματα είναι απλά. Είσαι ακόμη στο πολύ πρώτο στάδιο, όπου αρκεί λίγο υγρό σαπούνι για να διώξεις το λεκέ. Το υγρό πιάτων περιέχει ουσίες που είναι κατάλληλες για τη διάσπαση των λιπών. Απλά άπλωσε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων επάνω στο ρούχο, ή το τραπεζομάντηλο και άφησε το να δράσει πριν το πλύνεις στο πλυντήριο. Σαν εναλλακτική λύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πράσινο οικολογικό σαπούνι. Βεβαιώσου, όμως, πρώτα ότι το χρώμα του δεν θα αφήσει ίχνος πάνω στο ύφασμα.

#2 Πούδρα μωρού
Το γνωστό σε όλους ταλκ, είναι ο σωτήρας σου σε ό,τι αφορά το λιπαρό λεκέ. Υπάρχουν δύο τρόποι να το χρησιμοποιήσεις. Ο πρώτος είναι να βάλεις αρκετή ποσότητα πούδρας επάνω στον λεκέ και να το αφήσεις να απορροφήσει την υγρασία. Αφού βεβαιωθείς ότι η επιφάνεια είναι πλέον στεγνή, τίναξε το ύφασμα και μετά ακολούθησε τον προηγούμενο τρόπο, πλένοντας το δηλαδή με υγρό απορρυπαντικό πιάτων πριν μπει στο πλυντήριο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο δραστικός. Επάνω στο λεκέ άπλωσε λίγη ποσότητα καθαρής βενζίνης και κάλυψε τον με ταλκ. Βούρτσισε λίγο τοπικά και επανέλαβε τη διαδικασία με το υγρό πιάτων, όπως πριν. Όποιον τρόπο και να επιλέξεις, το ταλκ θα εξαφανίσει σίγουρα το λεκέ από λάδι!

Αντί για πούδρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κορν φλάουρ, αλεύρι, κιμωλία, ακόμα και ψίχα ψωμιού! Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά, είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σου!

#3 Μαγειρική σόδα
Φυσικά, ο λεκές από λάδι που έχει στεγνώσει, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με το απόλυτο φυσικό καθαριστικό. Άπλωσε λίγη σόδα πάνω στο λεκέ και άφησε τη να δράσει για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, τρίψε με μια οδοντόβουρτσα για να διώξεις τα υπολείμματα και ξέπλυνε τη λεκιασμένη περιοχή με καυτό νερό. Συνέχισε δημιουργώντας ένα μείγμα με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων μέσα σε μία λεκάνη ή στο νεροχύτη και μούλιασε το ρούχο. Μπορείς να το αφήσεις και όλο το βράδυ πριν το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο την επόμενη ημέρα.

#4 Οξυζενέ
Αν τα ρούχα που έχουν προσβληθεί από λεκέδες είναι χρωματιστά, ίσως αυτή μέθοδος να μην είναι η καταλληλότερη. Υπάρχει η πιθανότητα να ξεθωριάσει το χρώμα τους, γι΄αυτό μπορείς πρώτα να τη δοκιμάσεις σε ένα παλιό ύφασμα, ή σε ένα σημείο που δε φαίνεται. Διαφορετικά, μπορείς να την εφαρμόσεις μόνο σε λευκά για βέβαιο αποτέλεσμα! Τι πρέπει να κάνεις; Ψέκασε με οξυζενέ το λευκό ύφασμα και αφού μουσκέψει άπλωσε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Έπειτα, δημιούργησε μία στρώση με σόδα και φρόντισε η πάστα να μην είναι ούτε πολύ υγρή ούτε πολύ στέρεη. Προσάρμοσε, δηλαδή, τις ποσότητες του υγρού πιάτων και της σόδας, τρίψε με μία βούρτσα και άφησε το να δράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, πριν το βάλεις μαζί με τα άπλυτα.

#5 Υγρό απορρυπαντικό ρούχων
Οι παλιοί λεκέδες από λάδι μπορεί να είναι εφιάλτης, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Τα απορρυπαντικά εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα οι παλιοί λεκέδες από λάδι να μπορούν να εξαφανιστούν. Πως; Σε λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι για να αφαιρέσεις το επιπλέον στρώμα λαδιού. Έπειτα, ρίξε το υγρό απορρυπαντικό ρούχων κατευθείαν πάνω στο λεκέ και άφησε το για 5 λεπτά να απορροφηθεί. Για λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει για μέρες, άφησε το απορρυπαντικό να δράσει παραπάνω ώρα.

Επόμενο βήμα, είναι να πλύνεις το ρούχο στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία που επιτρέπουν οι οδηγίες του. Αφού τελειώσει η πλύση, έλεγξε την περιοχή του λεκέ. Εάν επιμένει επανέλαβε τη διαδικασία, χωρίς να στεγνώσεις το ρούχο, καθώς αυτό θα κάνει πιο δύσκολη την απομάκρυνση του λεκέ. Με αυτή τη μέθοδο οι παλιοί λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει στο ρούχο, είναι παρελθόν!

Λεκές από λάδι σε καναπέ ή χαλί
#1 Απορρόφηση του λεκέ
Η γρήγορη αντιμετώπιση είναι το παν ώστε να μη μείνει μόνιμο σημάδι επάνω στον καναπέ σου και το χαλί σου. Χρησιμοποίησε βαμβακερές πετσέτες, απορροφητικό χαρτί κουζίνας, εφημερίδες και φίλτρα καφέ. Με ταμποναριστές κινήσεις πίεσε ελαφρά πάνω στο λεκέ, για να μην εξαπλωθεί περισσότερο. Θα απαλλαγείς από ένα μεγάλο κομμάτι της δυσκολίας του.

#2 Αλάτι
Το τοπικό και ήπιο τρίψιμο με αλάτι θα απομακρύνει τη λιπαρότητα του λεκέ. Ενδεικτικά, μπορείς να το αφήσεις μισή ώρα να τραβήξει τα λίπη, ή ακόμη και να το ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει, αν προσθέσεις λίγη αμμωνία, ή οινόπνευμα. Δημιούργησε λοιπόν ένα σπιτικό scrub που έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει γρήγορα τα ίχνη που αφήνει το λάδι!

#3 Μαγειρική σόδα και υγρό πιάτων
Οι προηγούμενες τεχνικές εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια επιτυχία και εδώ. Ο λεκές από λάδι μπορεί να απαλλάξει από την παρουσία του τον καναπέ και το χαλί σου, αφού καλυφθεί με μαγειρική σόδα. Άφησέ τη όση ώρα χρειάζεται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς. Από 10 λεπτά έως μισή ώρα θα πρέπει να είναι αρκετό. Έπειτα, απομάκρυνε τη σκόνη με την ηλεκτρική σου σκούπα. Με ένα μαλακό σφουγγάρι ή μία οδοντόβουρτσα προσπάθησε να εισχωρήσεις λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων στην ύφανση του χαλιού για να καθαρίσει σε βάθος. Στο τέλος ξέπλυνε με κρύο νερό και στέγνωσε την περιοχή με μία καθαρή στεγνή πετσέτα.

Λεκές από λάδι σε ξύλινες επιφάνειες
#1 Λευκό ξύδι
Ένα από τα πιο ισχυρά και ασφαλή καθαριστικά, του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι ασύγκριτη, μπορεί να καθαρίσει το λεκέ από λάδι στο ξύλινο τραπέζι ή στο πάτωμα σου. Ανάμειξε ίση ποσότητα λευκού ξυδιού και ζεστού νερού σε ένα μπολ και πέρνα την επιφάνεια με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα. Το οξύ θα διασπάσει το λίπος και θα λειτουργήσει και ως απολυμαντικό, εξαφανίζοντας το λεκέ. Φρόντισε, όμως, να στεγνώσεις πολύ καλά την επιφάνεια στο τέλος είτε με ένα στεγνό πανάκι, είτε με το πιστολάκι μαλλιών ή φυσικά αερίζοντας το χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα. Ο λεκές από λάδι θα φύγει ως δια μαγείας!

#2 Σαπούνι πιάτων
Όπως σε όλες οι προηγούμενες τεχνικές, έτσι και εδώ, το υγρό πιάτων μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Το ξύλινο πάτωμα θα λάμψει και ο λεκές από λάδι θα εξαφανιστεί με λίγη σαπουνάδα. Φρόντισε πρώτα να απορροφήσεις τη λιπαρότητα με ένα χαρτί κουζίνας, ή λίγο ταλκ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Additional Info

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…