Print this page
Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Μαρ 15, 2016

Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής και διατροφή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Rate this item
(1 Vote)

Διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη ΕΠΙΚ για την Ελλάδα, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι νηστεύουν περισσότερο απ' ότι οι άντρες και οι νεότεροι.

 

Τα οφέλη της στον οργανισμό είναι πολλά, με την προϋπόθεση να μην υπερκαταναλώνονται συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες και να μην παραλείπονται άλλες, όπως τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τον οργανισμό, ειδικά ομάδων ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους κατά την περίοδο της νηστείας.

 

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη του έτους. Αποτελεί μία αυστηρή νηστεία ως προς τους αποκλεισμούς της, για όσους την τηρούν κατά γράμμα, γιατί κάποιοι απέχουν και από το λάδι, αλλά και λόγω της μεγάλης διάρκειάς της. Ο σκοπός της είναι διπλός. Αφενός είναι η «αποτοξίνωση», απέχοντας από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που πρέπει να συνδυάζεται και με ολιγοφαγία και που σα σκοπό έχει την κάθαρση του σώματος, από τις σαρκικές εξαρτήσεις, αλλά και ο πνευματικός εξαγνισμός, ώστε το άτομο να φτάσει «καθαρό» στη Θεία Κοινωνία. Τα σωματικά οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από τους αποκλεισμούς που θα κάνει το κάθε άτομο από τη διατροφή του, αλλά και από τη διατροφή του, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Οφέλη νηστείας

 

Η νηστεία έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως λόγω της μειωμένης πρόσληψης κορεσμένου λίπους από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά και από την αυξημένη πρόσληψη τροφίμων κυρίως πλούσιων σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Ποια συστήματα και όργανα ευνοούνται;
Tο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό: βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου, με μείωση της ολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης.
Tο πεπτικό: η αυξημένη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως είναι τα λαχανικά, τα λαδερά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά (κυρίως τα ολικής αλέσεως), με επαρκή πρόσληψη υγρών και φυσική δραστηριότητα, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και δρουν προστατευτικά έναντι κάποιων τύπων καρκίνου του.
Tα νεφρά και η αρτηριακή πίεση: η «αποφόρτιση» των νεφρών από ζωϊκές πρωτεΐνες βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία τους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε συνδυασμό βέβαια και με τρόφιμα που δεν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι το πρόχειρο φαγητό.
Το πάγκρεας και τη ρύθμιση σακχάρου: με την προϋπόθεση ότι αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, μέσω δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως π.χ. το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουμε πιο ελεγχόμενη έκκριση ινσουλίνης και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στον οργανισμό.
Το ανοσοποιητικό: η πρόσληψη πληθώρας βιταμινών και αντιοξεδωτικών θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Η απώλεια βάρους: όσοι συνδυάζουν τη νηστεία με ολιγοφαγία πετυχαίνουν μία μείωση στο βάρος τους, η οποία βέβαια μετά το Πάσχα, μπορεί να αναστραφεί. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να νηστέψετε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Άλλα συστήματα που φαίνεται να ευνοούνται από τη νηστεία είναι το νευρικό σύστημα, μέσα από ψυχική και σωματική ευεξία και πνευματική διαύγεια, η χολή, λόγω της μειωμένης πρόσληψης λιπαρών τροφών, καθώς και το συκώτι.

 

Τι πρέπει να συμπεριλάβει ένα ισορροπημένο νηστίσιμο διαιτολόγιο;

 

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως: ψωμί, ζυμαρικά, αλλά και άλλα αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρι τύπου Θεσ/νίκης, παξιμάδια, πίτες με αλεύρι ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού, κ.α.
2. Όσπρια και συνδυασμό τους με δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως. Μερικά παραδείγματα είναι οι φακές και τα ρεβίθια σε συνδυασμό με καστανό ρύζι, με παξιμάδι ή ψωμί ολικής αλέσεως.
3. Λαχανικά: φρέσκα και βραστά σε σαλάτες, αλλά και σα λαδερό φαγητό, μαζί με σιτηρά ολικής αλέσης (π.χ. ψωμί), θαλασσινά (π.χ. σπανάκι με σουπιές ή πράσο με χταπόδι), όσπρια (π.χ. σαλάτα φασολιών) ή φυτικό τυρί.
4. Σπόροι και ξηροί καρποί: είτε ολόκληροι σα σνακ ή σα συστατικό φαγητού ή σαλάτας, αλλά και σα ρόφημα, π.χ. γάλα αμυγδάλου ή αλεσμένοι, π.χ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
5. Θαλασσινά: μαλάκια και οστρακοειδή μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή πρωτεΐνης σαν κύριο γεύμα, κατά τη διάρκεια της νηστείας.
6. Φρούτα: είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, σα σνακ ή σα συστατικό κύριου γεύματος, παρέχουν στον οργανισμό φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες.

 

 

 

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…