Print this page
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουλ 22, 2017

Σκύλοι θεραπείας βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη

Rate this item
(1 Vote)

Δες πώς μπορείτε, ο σκύλος σου κι εσύ, να συμμετέχετε στο εθελοντικό πρόγραμμα «Therapy Dogs» ακόμα και εξ αποστάσεως!

Το πρωτοποριακό, εθελοντικό πρόγραμμα «Therapy Dogs» (Animal Assisted Therapy) ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 από την Τέρψη Πασχάλη και τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία Στογιάννη.

Η προσπάθεια «Therapy Dogs» γρήγορα αγκαλιάστηκε από τους εθελοντές του Σώματος Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο», οι οποίοι και την συμπεριέλαβαν σε ένα από τα προγράμματα τους.

Η εθελοντική ομάδα* του Σωματείου Φίλων Α.ΜΕ.Α – «Δράση για το Κάτι Άλλο» επισκέπτεται με τους σκύλους θεραπευτές διάφορους χώρους όπως το τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης ανάπηρων νέων (TEKAN) της ΕΛΕΠΑΠ (το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα – παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937). Επίσης, συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Καλαμαριάς – που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ανάληψη πρωτοβουλιών και προωθεί την ενεργητική συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Ακόμα, η ομάδα στηρίζει την Αμυμώνη -το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες- ενώ έχει δεχθεί και την επίσκεψη των παιδιών από το Παιδικό Χωριό Φιλύρου.

Η ομάδα πραγματοποιεί επισκέψεις σε πολλούς ακόμα χώρους όπως σωματεία, ειδικά σχολεία κ.ά. ώστε οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τα ζώα και να τα γνωρίσουν καλύτερα.

Οι τετράποδοι θεραπευτές

Η ομάδα των σκύλων-θεραπευτών, οι οποίοι είναι όλοι πρώην αδέσποτοι, ημίαιμοι, αποτελείται από το Φοίβο, το Σπίθα, τη Ρούμπα και τον Ice και τη βετεράνο Σύρα, που έχει πλέον «συνταξιοδοτηθεί».

Γίνε κι εσύ εθελοντής, μαζί με το σκύλο σου

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ενεργά στην προσπάθεια, αρκεί να έχουμε θέληση για προσφορά και συνεργασία, να είμαστε υπεύθυνοι και συνεπείς και να έχουμε το χρόνο να συμμετέχουμε σε δράσεις. Τα μέλη του Σώματος Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το κάτι άλλο», θα μας καθοδηγήσουν ώστε σταδιακά να λάβουμε και εμείς ένα ρόλο.

Όλες οι φυλές σκύλων και τα ημίαιμα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ως σκύλοι θεραπείας. Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να γραφτεί ο σκύλος μας στο πρόγραμμα της θεραπευτικής επαφής μπορούμε να δούμε εδώ.

Η απόσταση δεν είναι εμπόδιο. Αν δεν κατοικούμε στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρώτο ελληνικό σεμινάριο εξ αποστάσεως «Θεραπεία με την Βοήθεια των Ζώων». Περισσότερα εδώ.

Info: Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα «Therapy Dogs» στο τηλέφωνο 6971-886.881 ή στο Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

* Η επιτροπή του Σώματος Φίλων ΑΜΕΑ συστήθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Στην οργανωτική ομάδα συμμετέχουν οι Γεωργία Τατσίδου, Ιωάννης Σταματίου και Σ. Γεωργίου ενώ οι εθελοντές της είναι οι: Όλγα Ναλμπάντη, Παντελής Αντωνόπουλος και Γεωργία Σιούρτου.

http://www.trihes.gr

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…