Print this page
Καλοκαιρινές διακοπές & αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών! Καλοκαιρινές διακοπές & αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών!
Παναγιώτα Γεωργαντά Written by Ιουλ 06, 2014

Καλοκαιρινές διακοπές & αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών!

Rate this item
(3 votes)

Καλοκαιρινή, Δημιουργική απασχόληση:

Καλοκαιρινές διακοπές & αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών

            Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία, και οι παιδικοί σταθμοί, οι μικροί μας φίλοι έχουν άπειρο ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να παίξουν, να «ξεσκάσουν», και να χαρούν το καλοκαίρι που απλώνεται μπροστά τους!

            Ας πάμε να δούμε μερικές εύκολες, απλές, κι έξυπνες «λύσεις» για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μικρών μας φίλων!

            Μια βόλτα στη θάλασσα, μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες δημιουργικές κατασκευές στην άμμο. Βότσαλα, άμμος, πολύχρωμα κοχύλια, αποτελούν μερικά από τα υλικά μέσα, που-συνήθως-εξιτάρουν την περιέργεια των μικρών-κυρίως-παιδιών, προκειμένου να «εκτονώσουν» την φαντασία τους για δημιουργία στην άμμο!

            Παράλληλα, οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα βιβλία ή ακόμη και εκπαιδευτικά παιχνίδια-που σίγουρα λίγο πολύ θα έχουν στο σπίτι-προκειμένου να τα παιδιά τους να μάθουν μέσα από το πείραμα στη δράση και την πράξη, με απλά φυσικά υλικά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως αντιδρούν τα παγάκια κάτω από τον ήλιο, τι συμβαίνει όταν πάρουμε έναν καθρέπτη κι ένα φύλλο δέντρου στον ήλιο μετά από μερικά λεπτά!

            Η δημιουργία ενός πρωτότυπου, καλοκαιρινού κολλάζ με στοιχεία από τη φύση και κυρίως φτιαγμένο από τα χέρια των μικρών μας παιδιών, θα δώσει το αίσθημα χαράς στους μικρούς μας φίλους και δη στους γονείς τους, σε συνδυασμό με το αίσθημα ικανοποίησης! Ένα κολλάζ με στοιχεία από τη θάλασσα, λίγη άμμο, κοχύλια, πετράδια, σε συνδυασμό με μπογιές, λίγη χρυσόσκονη, και πάντα με την ελεύθερη φαντασία των παιδιών! Με τα ίδια υλικά, οι μικροί μας ήρωες, μπορούν να «φτιάξουν» ένα χάρτινο κουτί, αποθήκευσης αντικειμένων, και να το διακοσμήσουν με στοιχεία της θάλασσας, ή ακόμη και να το προσφέρουν ως ένα χειροποίητο δώρο!

            Το καλοκαίρι είναι μία ιδανική εποχή, από άποψη χρόνου, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν την λέξη «αυτονομία»! Στις καλοκαιρινές διακοπές, με την άνεση χρόνου, μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας περισσότερο «υπεύθυνα» και «αυτόνομα». Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν να μάθουν να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό του, κλείνουν καλά τους μαρκαδόρους τους και να μαζεύουν τα αντικείμενά τους. Επίσης, μπορούν να μάθουν πώς να βάζουν ένα πλυντήριο, πώς να διπλώνουν τα ρούχα τους, να υπολογίζουν την ώρα κ.ά. έτσι σταδιακά, μέσα από τη συνεχή εξάσκηση, θα μάθουν να είναι υπεύθυνοι! Σ’ αυτή την περίπτωση, μία καλή «λύση» και ευκαιρία για υπευθυνότητα, αποτελούν οι κατασκηνώσεις!

            Αφιερώστε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, μέσα από παράλληλες δραστηριότητες! Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, επικεντρωθείτε στη σχέση μητέρας-κόρης. Γραφτείτε σε μία κοινή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα γυμναστήριο, μαθήματα ζωγραφικής, χορού, κ. ά. προκειμένου να έχετε την ευκαιρία να περνάτε περισσότερες ώρες μαζί με την κόρη σας! Από την άλλη πλευρά, μία κατασκευή, το ψάρεμα, το κολύμπι, το τρέξιμο, το περπάτημα, μπορούν κάλλιστα να τονώσουν τη σχέση πατέρα-γιου! Εναλλακτικά, μία συνδυαστική απόδραση, μία εκδρομή έστω και μονοήμερη, θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή ευκαιρία, προκειμένου τα μέλη της οικογένειας να περάσουν περισσότερες ώρες μαζί!

            Και να θυμάστε, αφιερώνουμε χρόνο στο παιδί μας, βρίσκοντας χρόνο και για τον εαυτό μας, μέσα από απλές, δημιουργικές απασχολήσεις! Καλό καλοκαίρι σε όλους!!!

           

Για το Sugar Mama,
Παναγιώτα Γεωργαντά

Παναγιώτα Γεωργαντά

Latest from Παναγιώτα Γεωργαντά

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…