Print this page
4 κλασικά βιβλία για παιδιά και νέους 4 κλασικά βιβλία για παιδιά και νέους
Γιώτα Κοτσαύτη Written by Αυγ 30, 2014

4 κλασικά βιβλία για παιδιά και νέους

Rate this item
(9 votes)

 

Μπορεί το καλοκαίρι να έφτασε στο τέλος του, ποτέ όμως δεν είναι αργά για να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο.

 

Η σημερινή πρόταση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, έφηβους, νέους, αλλά και ενηλίκους. Τέσσερις τίτλοι από τη Γαλάζια Βιβλιοθήκη, με την ποιότητα των εκδόσεων Μίνωας, που, σε όποια ηλικία κι αν τα διαβάσει κανείς, παραμένουν κλασικά κι αγαπημένα για μια ζωή.

«Βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη, επιμελημένες εκδόσεις που χαρίζουν την αίσθηση του κλασικού επανακυκλοφορούν διασκευασμένες και προσεκτικά επιμελημένες με συμπυκνωμένα νοήματα που κεντρίζουν τη δημιουργική φαντασία των παιδιών και με όλες εκείνες τις παιδαγωγικές αξίες που πρέπει να περιέχονται σε ένα καλό παιδικό βιβλίο».

1.Ζαχαρίας Παπαντωνίου-Τα ψηλά βουνά

Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους.

Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.

Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

2.Μπέττυ Σμιθ-Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

Σε μια φτωχογειτονιά του Mπρούκλιν φυτρώνει ένα δέντρο που βάζει τα δυνατά του να κερδίσει λίγο ουρανό. Mεγαλώνει ακόμα και στο τσιμέντο, χωρίς ήλιο, χωρίς νερό, ίσως και χωρίς χώμα. Mεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Έτσι είναι πλασμένο: να αγαπάει τους φτωχούς. Mοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Mπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα.

H μητέρα της ξενοδουλεύει, ο πατέρας της ταλανίζεται από την ανεργία. Kαι ο Nίλι, ο μικρός της αδελφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρα που κάνει γι’ αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός...

3.Χάριετ Μπίτσερ Στόου-Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά

Για να ξεχρεώσει το υποστατικό του, ο κύριος Σέλμπι αναγκάζεται να πουλήσει στο δουλέμπορο Χάλεϊ τους μαύρους σκλάβους του: την Ελίζα με το μικρό της γιο Χάρη και τον επιστάτη του κτήματος, τον μπαρμπα-Θωμά. Η Ελίζα δραπετεύει με το παιδί της και καταφεύγουν σε άλλη πολιτεία. Ο μπαρμπα-Θωμάς, όμως, αρνείται να το σκάσει. Ξεριζωμένος έτσι άσπλαχνα από την οικογένειά του, οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο.

Στο ποταμόπλοιο που τον μεταφέρει, σώζει τη ζωή της μικρής Εύας και ο πατέρας της, πλούσιος κτηματίας και καλός άνθρωπος, τον αγοράζει. Ο μπαρμπα-Θωμάς περνά ανθρώπινα μερικά χρόνια προτού τον βρει η τραγική δοκιμασία.

4.Λουίζα Μέι Άλκοτ-Μικρές κυρίες

Η ζωή δεν είναι εύκολη για τα τέσσερα κορίτσια, τη Μεγκ, την Τζο, την Μπετ και την Έμι. Ο πατέρας τους λείπει στον πόλεμο, ενώ η μητέρα τους αγωνίζεται να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Παρά τις αντιξοότητες, οι τέσσερις αδελφές είναι γεμάτες ζωντάνια και αισιοδοξία. Η Μεγκ διαθέτει ομορφιά και καλοσύνη, στην Τζο αρέσει το γράψιμο, η Μπετ αγαπά τη μουσική και η Έμι λατρεύει τη ζωγραφική. Στις δύσκολες στιγμές η μία φροντίζει την άλλη, μαλώνουν, διδάσκονται από τα λάθη τους, κάνουν νέους φίλους και μαθαίνουν πώς να ξεπερνούν απογοητεύσεις και αναποδιές.

Οι Μικρές κυρίες, το διαχρονικό μυθιστόρημα που έχει αγαπηθεί από γενιές νεαρών αναγνωστών, εξακολουθεί να συναρπάζει και σήμερα, χάρη στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα της οικογενειακής θαλπωρής που αποπνέει και τα θετικά μηνύματα που αγγίζουν τις καρδιές όλων.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, χάρισε ένα βιβλίο!

Οι τέσσερις παραπάνω, αλλά και οι υπόλοιποι εικοσιπέντε τίτλοι της σειράς, είναι η ιδανική επιλογή μια ανάσα πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου!

Για το SugarMama,

με αγάπη από τη Φλώρινα,

Γιώτα Κοτσαύτη.

Καλό Φθινόπωρο!

Γιώτα Κοτσαύτη

Latest from Γιώτα Κοτσαύτη

Related items

Image Gallery

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…