Print this page
Δίαιτα και διατροφή στην προεφηβική - εφηβική ηλικία Δίαιτα και διατροφή στην παιδική ηλικία
Άρτεμις Ζερδελή Written by Ιουν 18, 2016

Δίαιτα και διατροφή στην προεφηβική - εφηβική ηλικία

Rate this item
(1 Vote)

Ήδη από την παιδική ηλικία, διαμορφώνονται οι διατροφικές προτιμήσεις του ανθρώπου οι οποίες τον ακολουθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

Είναι πολύ σημαντικό αφενός η κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή και μέγιστη ανάπτυξη και αφετέρου η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού σχήματος ως πρότυπο για τη υπόλοιπη ζωή του.
Η παιδική παχυσαρκία δημιουργείται από κακές διατροφικές επιλογές ,δυτικού τύπου δίαιτα (πρόχειρο φαγητό ,υπερκατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπών, ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά) και έλλειψη άσκησης.

Στην ηλικία των 6 με 11 αν το παιδί είναι υπέρβαρο δεν κάνουμε δίαιτα αλλά προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σωματικό του βάρος. Άν όμως είναι παχύσαρκο η σωστή απώλεια βάρους είναι μισό κιλό το μήνα ή σε ακραίες περιπτώσεις λίγο λιγότερο από κιλό ανα εβδομάδα.

Στη δίαρκεια της εφηβείας ,συστήνεται αν είναι υπέρβαρο η απώλεια βάρους να είναι μισό κιλό το μήνα ενώ αν είναι παχύσαρκο 1 κιλό την εβδομάδα.

Γενικότερα δεν συστήνονται αυστηρά και ακραία διαιτολόγια στα παιδία καθώς είναι στη φάση της ανάπτυξης μέχρι και το τέλος της εφηβείας .Ειδικότερα, προτείνεται φυσιολογικό μέγεθος μερίδων στο μεσημεριανό και στο βραδινό γεύμα καθώς και η μη κατανάλωση έτοιμων σκευασμάτων και γλυκών.Πρέπει να καταναλώνει 2 μεγάλα γεύματα (μεσημεριανό βραδινό) και 3 ενδιάμεσα (πρωινό,δεκατιανό,απογευματινό) με τη μορφή φρούτων,(τουλάχιστον 3 ημερησίως)δημητριακών, γαλακτοκομικών.

Δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα καθώς χαρίζει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Μαζί με τα κυρίως γεύματα ,συστήνεται η κατανάλωση μισού με ένα πιάτου λαχανικών. Τέλος καλό είναι να περιοριστούν τα αναψυκτικά καθώς περιέχουν ζάχαρη και περιττές θερμίδες που οδηγούν σε παχύσαρκα παιδιά και στη συνέχεια σε ενήλικες με κακές διατροφικές συνήθειες. Παρόλαυτά σε μικρότερο βαθμό πρέπει να δοκιμάζουν γλυκά ώστε να μη νιώθουν ότι στερούνται διατροφικά.

 

Συνοψίζοντας, οι λόγοι που οδηγούν σε παχύσαρκα παιδία είναι διάφοροι (κοινωνικοί, ψυχολογικοί, ορμονικά αίτια ,κληρονομικότητα, κακή διατροφή). Το πιο σημαντικό από όλα είναι οι ίδιοι οι γονείς να αποτελούν διατροφικό πρότυπο για τα παιδία τους τόσο όσον αφορά ένα ισορροπημένο καθημερινό διατροφικό σχήμα όσο και στις επιλογές τους σε τρόφιμα και ποτά.

 

Για το SugarMama,

Από τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδω: Άρτεμις Ζερδελή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Άρτεμις Ζερδελή

Latest from Άρτεμις Ζερδελή

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…