Διατροφικά λάθη στη νηστεία Διατροφικά λάθη στη νηστεία
Άρτεμις Ζερδελή Written by Απρ 08, 2016

Διατροφικά λάθη στη νηστεία

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από ζωικά προϊόντα και τα «κακά» λιπαρά..

 

H διατροφική νηστεία περιλαμβάνει αποχή από το κρέας , από τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα αυγά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά ,στο πεπτικό σύστημα καθώς και σε άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους .Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί διατροφικά λάθη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

 

· Αρχικά δεν πρέπει να το παρακάνετε με υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ή παξιμαδιών γιατί προσθέτουν επιπλέον θερμίδες .Προτιμήστε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.
· Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ανά μερίδα αρκεί. Μην ξεχνάμε ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες άρα δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
· Καταναλώστε νηστήσιμα γλυκά όπως χαλβά ή ταχίνι αλλά με μέτρο .Δώστε προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στην ποσότητα.
· Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς.
· Περιορίστε το αλάτι όσο είναι δυνατό διότι πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο (τουρσί, ελιές ,θαλασσινά).
· Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη.
Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου που οδηγεί η απουσία ζωικών προϊόντων στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη πρωτεΐνης καταναλώστε θαλασσινά, όσπρια ,ρύζι .Η έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργείται λόγω της αποχής από το κρέας λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη .Κάποιοι καλοί διατροφικοί συνδυασμοί που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα όσπρια με ρύζι ,τα όσπρια με δημητριακά, και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς.

 

Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη ασβεστίου προτιμήστε , πράσινες σαλάτες ,ταχίνι ,ξηρούς καρπούς ,σουσάμι.
Για να αποφευχθεί ην έλλειψη σιδήρου καταναλώστε θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, όσπρια. Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ,οπότε καταναλώστε άφοβα πηγές βιταμίνης C(πορτοκάλια ,μανταρίνια ,μπρόκολο ,πιπεριές, φρέσκους χυμούς φρούτων)
Έλλειψη λόγω της νηστείας παρατηρείται ακόμη στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.Νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες στο σύμπλεγμα αυτό βιταμινών είναι τα ακόλουθα: όσπρια ,δημητριακά ολικής άλεσης, καρύδια, ρύζι ,πράσινες σαλάτες.

 

Κάποιες ομάδες ατόμων, καλό είναι να αποφύγουν την διατροφική νηστεία καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών που με τη σειρά της οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού ,αδυναμία, κόπωση ζαλάδες ,ταχυπαλμία. Οι ομάδες αυτές είναι παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, εγκυμονούσες ή γυναίκες σε θηλασμό ,άτομα με έλλειψη ιχνοστοιχείων.
Γενικότερα η περίοδος της νηστείας διατροφικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού , χρειάζεται όμως προσοχή για να μην φορτωθείτε με περιττά κιλά η οδηγηθείτε σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

 

Για το SugarMama,
Από τη Διαιτολόγο Διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή

 

 

Για περισσότερες διαιτητικές προτάσεις και συμβουλές:https://www.facebook.com/%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%82-%CE%96%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CE%AE-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-188693331484452/?ref=aymt_homepage_pane

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…