Print this page
Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Απρ 26, 2016

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα

Rate this item
(1 Vote)

Η εβδομάδα πριν το Πάσχα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες μία εβδομάδα μεγάλων διατροφικών άκρων. Από τη μία η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας με αποκλεισμό των τροφίμων ζωικής προέλευσης και από την άλλη η Κυριακή του Πάσχα με πλούσια κατανάλωση κρέατος και λιπαρών.

 

 

Αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να αποβούν «μοιραίες» για πολύ κόσμο ή ευπαθείς ομάδες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Μετά από μακρά νηστεία η υπερκατανάλωση κρέατος, αλλά και άλλων τροφίμων, πλούσιων σε ζωικά λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως δυσπεψία, φούσκωμα, διάρροια, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα, μέχρι και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό και η διατροφική μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά, ιδιαίτερα για όσους έχουν νηστέψει αυστηρά.

 

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου:
• Επιλέξτε να φάτε μία ελαφριά μαγειρίτσα ή κρεατόσουπα.
• Αν πάλι δε σας αρέσουν οι σούπες φάτε λίγο βραστό ή ψητό άπαχο κρέας, συνοδευόμενο από λαχανικά. Είναι καλές επιλογές για τον οργανισμό, ώστε να μην επιβαρυνθεί.
• Αν έχετε νηστέψει αρκετές μέρες αποφύγετε τηγανητά εντόσθια και κρεατικά με πέτσες.
• Αν θέλετε τσουγκρίστε το αυγό σας και φάτε το πρωί, όπως και το τσουρέκι. Πιείτε «για το καλό» ένα ποτηράκι κρασί.
• Οι νέοι ας δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και ποτέ με άδειο στομάχι.

 

Την Κυριακή του Πάσχα:
• Μην παραλείψετε το πρωινό σας, όσο αργά και αν ξυπνήστε, εκτός από τους «ξενύχτηδες» που θα ξυπνήσουν λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό. Επιλέξτε να φάτε ένα αυγό, ένα ποτήρι άπαχο γάλα, χυμό ή φρούτα και για όσους θέλουν να φάνε το παραδοσιακό τσουρέκι ή 2-3 πασχαλινά κουλουράκια, αυτή είναι η καλύτερη ώρα.
• Το μεσημέρι προσπαθήστε να φάτε «καθιστοί» και όχι πάνω από τη σούβλα ή την ψησταριά, ώστε να μπορείτε να υπολογίστε την ποσότητα φαγητού, που θα καταναλώστε.
• Γεμίστε το μισό πιάτο σας με άφθονη σαλάτα και το υπόλοιπο μισό χωρίστε το σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος βάλτε άπαχο κρέας ή κρέας που θα βγάλτε την πέτσα και στο υπόλοιπο λίγες ψητές πατάτες ή γέμιση ή μία φέτα ψωμί.
• Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι, τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά κρέατα, γιατί το λίπος τους είναι κορεσμένο. Βελτιώστε τη γεύση τους με μυρωδικά, όπως ρίγανη και δενδρολίβανο ή με ελαφριά μουστάρδα ή τζατζίκι.
• Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί και συνοδεύστε τα με ωραίες πολύχρωμες σαλάτες.
• Αν θέλετε κοκορέτσι, αρκεστείτε σε μία λεπτή φέτα και προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, μέχρι 2 ποτήρια για τις γυναίκες και μέχρι 3 για τους άντρες, λόγω ημέρας.
• Αν καταφέρετε να φάτε «καθιστοί» και με μέτρο, θα αισθάνεστε πιο ευδιάθετοι, σε αντίθεση με το να αρχίστε το τσιμπολόγημα από νωρίς, χωρίς να μπορείτε να ελέγξτε ουσιαστικά την ποσότητα που φάγατε. Αποφύγετε να φάτε γλυκό μετά το φαγητό, κρατήστε το για το απόγευμα.
• Το βράδυ επιλέξτε να φάτε κάτι ελαφρύ, όπως μία σαλάτα, μία φρουτοσαλάτα, γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι με φρούτα.

 

Τη Δευτέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά ελαφρύνετε το διαιτολόγιό σας τρώγοντας άφθονα φρούτα, λαχανικά και προτιμήστε το ψάρι για τα κύρια γεύματά σας. Το τσουρέκι και τα κουλουράκια, που έχουν περισσέψει, είναι καλύτερο να καταναλώνονται στο πρωινό, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να μοιράσετε φαγητό και γλυκά που έχουν περισσέψει.

 

Τις επόμενες μέρες μπείτε σιγά σιγά σε ένα ισορροπημένο Μεσογειακό διαιτολόγιο, βάζοντας και πάλι τα όσπρια, τα λαδερά και το ψάρι στη διατροφή σας, ενώ κρατήστε για μία φορά την εβδομάδα το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε «φουσκωμένοι» ελέγξτε το αλάτι στη διατροφή σας και εντάξτε τη δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και ευτυχία.

 

 

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα

ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili
Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…