Το σχολείο και οι ψείρες Το σχολείο και οι ψείρες
Γαλημίτου Νίκη Written by Γαλημίτου Νίκη Σεπ 10, 2015

Το σχολείο και οι ψείρες

Ξεκινάνε τα σχολεία και όλες οι μητέρες κακά τα ψέματα έχουν το ανχος μην τυχόν τα παιδιά τους κολλήσουν ψείρες και κόνιδες.


Οι ψείρες είναι συνηθέστερες σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδικό σταθμό. Είναι σπάνιες στα μωρά. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του.
Μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο με την επαφή κεφαλιού με κεφάλι ή τη χρήση ιδίων καπέλων, κορδελών για το κεφάλι ή χτένες.
Οι ψείρες του κεφαλιού δεν έχουν φτερά και πόδια αναπήδησης γι αυτό δεν μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν από κεφάλι σε κεφάλι. Μπορούν μόνο να σέρνονται.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το βασικότερο σημάδι είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι. Αν λοιπόν βρείτε ψείρες ή τα αβγά τους (κόνιδες) κολλημένα κοντά στο δέρμα του κεφαλιού πρέπει να το αντιμετωπίσετε σύντομα. Τα αβγά σε αντίθεση με την πιτυρίδα δεν μπορείτε να τα βγάλετε με μια κανονική χτένα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η καλύτερη μέθοδος είναι να τα χτενίσετε σε στεγνά μαλλιά με μαλακτικό από την βάση των μαλλιών προς τις άκρες με χτένα για ψείρες. Χτενίστε τμηματικά αφαιρώντας κάθε φορά το μαλακτικό από την χτένα για να απομακρύνετε τυχόν αβγά ή ψείρες.
Χτενίστε τουλάχιστον 5 φορές κάθε τμήμα. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα αν έχουν μείνει μερικά ζωντανά αβγά, γι αυτό θα πρέπει να επαναληφτεί η ίδια μέθοδος κάθε εβδομάδα μέχρι ότου να μην υπάρχουν καθόλου.
Την ίδια μέθοδο μπορείτε να την επαναλάβετε χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Τα έλαια έχουν λιπαρά οξέα που διαλύουν τα σώματα των ψειρών και τις σκοτώνουν.
Ένας άλλος τρόπος είναι να μουσκεύεται καλά τα μαλλιά με ζεστό (όχι καυτό) ξύδι και να το καλύπτετε με μια μεμβράνη για μίση ώρα περίπου. Μετά τον χρόνο αναμονής χτενίζετε τμηματικά όπως είπαμε και παραπάνω και ξεβγάζεται με ζεστό νερό.
Απολυμάνετε με καυτό νερό ότι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού, σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κ.τ.λ. Η θερμοκρασία σκοτώνει τις ψείρες και τα αβγά.
Το παιδί μπορεί να έχει φαγούρα για μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση των ψειρών.
Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος με δερματικές εκκρίσεις, πρησμένους αδένες και ελαφρύ πυρετό. Αν συμβεί αυτό πηγαίνετε στο παιδίατρο σας.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Αν το παιδί έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει σχολείο. Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, καπέλα κ.α. που ανήκουν σε άλλους.
Ρίξτε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. Ίδια δράση έχουν και τα έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου και δεντρολίβανου.
Συχνό χτένισμα με ψιλή χτένα και τακτικό έλεγχο για κόνιδες στο λαιμό και πίσω από τα αυτιά.
Κλείνοντας πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε και να θεωρούμε ταμπού τις ψείρες, δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα και την υγιεινή μας. Ενημερώνετε πάντα τους δάσκαλους για το συμβάν. Επισκεφτείτε χωρίς ντροπή την κομμώτρια – κομμωτή σας όταν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας και να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα.

 

Για το Sugar Mama,

Γαλημίτου Νίκη
Κομμώτρια

niki-komotirio

Tagged under

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…