Print this page
Κατερίνα Παπαϊωάννου Written by Μαϊ 25, 2021

Μυστικά για την ενίσχυση αυτοπεποίθησης του παιδιού σας

Rate this item
(1 Vote)

Μυστικά για την ενίσχυση αυτοπεποίθησης του παιδιού σας


Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Είναι η πίστη στον εαυτό μας αλλά και τις ικανότητές μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η καθημερινότητα.

Όποιος έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να πετύχει σε όλους τους τομείς της ζωής του και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Το θέμα της Αυτοπεποίθησης απασχολεί πολύ τους γονείς οι οποίοι επιθυμούν να μεγαλώσουν ένα παιδί ικανό και σίγουρο για τον εαυτό του.
Η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού ξεκινά από το οικογενειακό του περιβάλλον. Πώς; Από την αποδοχή κι επιβεβαίωση από τους γονείς του ότι αξίζει! Τόσο απλά.

Ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση είναι χαρούμενο, ήρεμο και δυναμικό. Διεκδικεί αυτά που θέλει και, παρομοίως, όταν αποτυγχάνει δεν απογοητεύεται μα συνεχίζει.
Μερικά από τα μυστικά που είναι καλό να γνωρίζει ένας γονιός για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού του είναι τα παρακάτω:
Το πιο σημαντικό είναι πως, πρότυπο του παιδιού είναι ο ίδιος ο γονιός. Εάν δεν πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του, θα μεταφέρει την ανασφάλειά του και στο παιδί. Το παιδί λειτουργεί όπως το σφουγγάρι και μιμείται την συμπεριφορά των γονιών του από μικρή ηλικία.

Επίσης, καλό είναι να δείχνετε στο παιδί ότι πραγματικά τα πιστεύετε, να τονίζετε τα θετικά χαρακτηριστικά τους και να αποφεύγετε να τους μιλάτε για τα ελαττώματα τους.

Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να κάνει λάθος και να μάθει από αυτό. Αφήστε το να εξερευνήσει το περιβάλλον, και να μάθει από το λάθος και να κατορθώσει το «σωστό».
Ακόμη ένα μυστικό είναι, να το αφήνετε να επιλέγει και να αποφασίζει για τα πιο απλά πράγματα της ζωής του. Έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.
Οι γονείς σέβονται τα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών. Αφήστε τα παιδιά να (σας) εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά, χωρίς να τα κριτικάρετε. Ακούστε με προσοχή και δείξτε πόσο σημαντικά είναι για εσάς.

Υπάρχουν, επίσης, φράσεις που μπορεί ένας γονιός να πει στο παιδί του για να το ενθαρρύνει: «ευχαριστώ», «συγνώμη», «παρακαλώ», «συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου», «σ'αγαπώ», «μπορώ να σε βοηθήσω;», «είσαι σημαντικός για εμένα» και πολλά ακόμη.

Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα βιβλίο με όλα τα κατορθώματα του παιδιού σας. Και κάθε φορά που δεν είναι καλά να το ανοίγετε παρέα, ώστε να ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή του. Γράψτε σε αυτό τα θετικά του χαρακτηριστικά και τα «κατορθώματά» του. Και πάνω από όλα, επιβραβεύστε το.
Τέλος, ένα επιπλέον μυστικό είναι να ακούτε τραγούδια που αρέσουν στο παιδί σας.
Η αγάπη των γονιών, η δίχως όρους και προϋποθέσεις Αγάπη είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών.

Additional Info

Κατερίνα Παπαϊωάννου

Latest from Κατερίνα Παπαϊωάννου

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…