Γιάννης Ξηντάρας Written by Ιαν 11, 2018

Η γοητεία της εφηβείας

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr)

Συχνά συναντώ γονείς αναστατωμένους με τα έφηβα παιδιά τους. Ανήσυχα ρωτούν για όσα τους απασχολούν, ψάχνοντας αγωνιωδώς μια λύση στα προβλήματα τους: Κυρίως θέματα συμπεριφοράς των παιδιών σε σχέση με τους ίδιους, άλλες φορές με τους συμμαθητές ή τους φίλους τους… Θέματα που αφορούν το διαδίκτυο, άλλες περιστασιακές ή πιο μόνιμες καταχρήσεις, το διάβασμα και ο επαγγελματικός προσανατολισμός και πολλά άλλα… Αγωνίες τέκνων παιδεύουσι γονείς… Όμως τι να πει κανείς για όλα αυτά? Σίγουρα δεν είναι πάντα απλές οι απαντήσεις και ούτε οι λύσεις των γρίφων εύκολες. Σίγουρα συχνά οι γονείς έχουν δίκιο να ανησυχούν, έχουν σωστά καταλάβει την ύπαρξη και τη διάσταση ενός προβλήματος.

Παρ’ όλα αυτά αναρωτιέμαι : Που πήγε η ανάμνηση της δικής μας εφηβείας? Που πήγε η επίγνωση της δικής μας τρέλας? Όλοι οι γονείς πέρασαν κατευθείαν από την παιδικότητα στην ενηλικίωση – δεν πέρασαν εφηβεία? Δεν θυμούνται πως ήταν για τους ίδιους εκείνη η περίοδος, πως ήταν με τους δικούς τους γονείς και πως ήταν εκείνοι μαζί τους? Δεν θυμούνται τις τρέλες, τα λάθη, τα πάθη και τα «μάθη» τους? Και αν τελικά δεν θυμούνται, τι ωραία που θα ήταν να θυμηθούν! Πόσο πολύ θα ανακούφιζε! Πόσο θα εξισορροπούσε την αγωνία τους σε μια πραγματικότητα, αναπόφευκτη και ίσως αν το καλοσκεφτούμε… γοητευτική. Γιατί η εφηβεία είναι μία και μοναδική. Ένα μοναδικό μονοπάτι για να περάσουμε στην ενήλικη ζωή, αφήνοντας πίσω μας τον εαυτό μας παιδί. Μια επανάσταση (η οποία αν δεν είναι, θα έπρεπε να είναι…), που «πρέπει» να συμβεί.

Ας καλωσορίσουμε την εφηβεία (ακόμα και την πρώιμη ) των παιδιών μας. Ας την καμαρώσουμε. Ας την διασκεδάσουμε και πάνω απ’ όλα ας μην τη φοβηθούμε. Γιατί τότε άθελα μας ρίχνουμε λάδι στη φωτιά της πρόκλησης τους. Χρειάζεται μια υπερβατική προσέγγιση ,εκ μέρους των γονιών, η στάση των παιδιών. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή – όσο αυτά «φωνάζουν» τόσο εμείς να ακούμε. Σαν τον Οδυσσέα, δεμένοι στο κατάρτι, ούτε να ξεφεύγουμε, ούτε να υπεκφεύγουμε. Εκεί παρόντες, δίπλα τους. Καμαρώνοντας τα, στηρίζοντας τα, μιλώντας τους, αλλά πάνω απ’ όλα ακούγοντας τα.

Η εφηβεία είναι γοητευτική (και γιατί όχι να υποκύψουμε στην γοητεία της) αλλά μην ξεχνάτε ότι ένας γονιός με αυτοπεποίθηση είναι εξίσου γοητευτικός για τα παιδιά του!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Tagged under

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…