Print this page
Μοναχοπαίδι: ένας εγωκεντρικός επιστήμονας; Μοναχοπαίδι: ένας εγωκεντρικός επιστήμονας;
Στρατήλα Ρένα Written by Ιουλ 22, 2015

Μοναχοπαίδι: ένας εγωκεντρικός επιστήμονας;

Rate this item
(6 votes)

Όταν ήμουν μικρή ονειρευόμουν να κάνω μια μεγάλη οικογένεια! Κατάφερα να αποκτήσω όμως μόνο ένα παιδί, την κόρη- μοναχοκόρη μου, κάποια από τα όνειρα μας δεν πραγματοποιούνται ποτέ ..ίσως όμως ζούμε αυτό που είναι το καλύτερο για εμάς!! Το παιδί μου, μου χαρίζει τόση ευτυχία σαν να είχα 5 αγκαλιές παιδιών μαζί!!

 

Είμαι ευλογημένη που ο Θεός μου την εμπιστεύτηκε.

Υπάρχουν έρευνες, μελέτες και άρθρα, πολλές προκαταλήψεις και στερεότυπα για τα μοναχοπαίδια, που δεν αντικρίζω στα μάτια του παιδιού μου.
Στη σημερινή εποχή, υπάρχει αυξανόμενη τάση τα ζευγάρια να αποκτούν μόνο ένα παιδί και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Καταρχήν υπάρχει οικονομική δυσκολία . Πάντως, ασχέτως των λόγων που βρίσκονται πίσω από την απόκτηση ενός μόνο παιδιού, οι περισσότεροι γονείς όπως εγώ, νιώθω συνήθως, ενόχληση και ενοχές όταν σχολιάζεται από άλλους το μέγεθος της οικογένειάς μου και χρειάζεται να απολογηθώ για αυτό.

 

Κακ(λ)ομαθημένα, εγωκεντρικά και ακοινώνητα; Ταμπέλα; Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι ένα παιδί με αδέλφια; Ο γονιός δεν παίζει κανέναν ρόλο ;Το DNA επτά γενεών; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά.

 

«Ο Φρόιντ παρατήρησε ότι η θέση του κάθε παιδιού στην οικογένεια επηρεάζει αποφασιστικά την πορεία της ζωής του. Οι συνεχιστές του συμπλήρωσαν ότι ο πρωτότοκος εκθρονίζεται από τα μικρότερα αδέλφια του και για να ξεπεράσει αυτό το τραύμα προσπαθεί να μιμηθεί τους γονείς του..»

 

 

Τα πρωτότοκα παιδιά = μοναχοπαίδια;

Γεννιούνται και ζουν τα πρώτα τους χρόνια ως μοναχοπαίδια, έτσι σε αυτά διοχετεύονται όλη η αγάπη και οι προσδοκίες των γονιών τους. Αυτό τα κάνει πιο υπεύθυνα και οξύνει τις ηγετικές ικανότητές τους αλλά και πιο αγχωτικά, σοβαρά και εσωστρεφή από τα μικρότερα αδέλφια τους.

Ήρθαν τα αδέλφια του με την ιδία αξία του πρωτοτόκου; Η για .."να μην είναι μόνο";

 

Το να είσαι μόνος σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νιώθεις μοναξιά. Επίσης η παρουσία ενός αδελφού, δεν εγγυάται τη συνεχή ευτυχία του παιδιού και τη συντροφικότητα για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

 

 

Συνήθη χαρακτηριστικά που έχουν τα μοναχοπαίδια(συμφώνα με έρευνες)

 

 

● Έχουν αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν στον εαυτό τους.
● Παίρνουν αποφάσεις με βάση τη δική τους κρίση.
● Έχουν οργανωτικές ικανότητες, δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια και στην ακρίβεια( που χαρακτηρίζεται από πολλούς τελειομανία).
● Στο σχολείο, φαίνεται να έχουν καλή μνήμη και την τάση να διαβάζουν περισσότερο από τα άλλα παιδιά. Έχουν συχνά καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προφανώς εξαιτίας του ότι οι γονείς μπορούν να διαθέτουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια.

● Δυσκολεύονται να μοιραστούν ή να έρθουν δεύτερα.
Το μοναχοπαίδι, ως μοναδικός αποδέκτης των συναισθημάτων και του χρόνου των γονιών του, καλύπτει συνήθως με το παραπάνω αυτές του τις ανάγκες, με την προϋπόθεση πως οι γονείς του είναι σε θέση να τις καλύψουν, να μην υπερβάλουν και να αισθάνονται καλά που έχουν ένα μόνο παιδί.
-Οι γονείς έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους.
-Μικρότερη οικονομική πίεση, σε περίπτωση οικονομικής στενότητας.

● Είναι ευαίσθητα και δεν αντέχουν εύκολα την κριτική.( διαπρέπουν στις τέχνες)
● Ως ενήλικες, μπορεί να γίνουν απαιτητικοί και να μην συγχωρούν εύκολα.

 

 

Προλάβετε την τάση για τελειομανία
● Τα μοναχοπαίδια είναι επιρρεπή προς την τελειομανία, οπότε δώστε του ως πρότυπο την αποδοχή στα δικά σας λάθη. Υπενθυμίστε του ότι δεν θα μπορούσατε ούτε εσείς να φτιάξετε έναν τέλειο κύκλο στην ηλικία του.
● Μην του δείχνετε συνεχώς έναν καλύτερο τρόπο για να κάνει κάτι. Αν στρώσει το κρεβάτι με λίγες ζάρες, μην το ξαναστρώνετε. Δεν θέλετε να του δώσετε το μήνυμα ότι δεν μετράει αυτό που κάνει.

Απελευθερώστε το: Είναι φυσικό όταν υπάρχει ένα και μοναδικό παιδί οι γονείς να έχουν περισσότερες απαιτήσεις από αυτό, και πολλές ανασφάλειες εκ μέρους των γονιών, με αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται. Γι' αυτό, οι γονείς θα πρέπει να κόψουν από νωρίς τον ομφάλιο λώρο, να το απελευθερώσουν!!!

 

 

Πιστεύω πως καμία έρευνα δεν είναι σε θέση να δώσει απόλυτες απαντήσεις για το τι είναι σωστό ή λάθος για τον καθένα μας. Η διαμόρφωση της προσωπικότητάς των παιδιών μας, η ψυχική ισορροπία τους και η ανθρώπινη ευτυχία τους εξαρτώνται από τόσους πολλούς παράγοντες που κανένας αριθμός αδελφών δεν μπορεί από μόνος του να καθορίσει. Όπως και καμία συνταγή...

 

Η κοινωνία έχει τεράστια επίδραση στον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά αυτά τους εαυτούς τους και τους άλλους, καθώς και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Επομένως, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι είναι άδικο να κρίνουμε, να στιγματίζουμε και να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά για κάτι που δεν είναι καν στο χέρι τους να αλλάξουν. Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι είτε μεγαλώνουν ένα παιδί είτε παραπάνω από ένα, είναι αυτοί που θα δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά τους μέσα από την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση που ακολουθούν.

Μοναχοπαίδι δεν σημαίνει μοναξιά! Μοναχός μπορεί να αισθάνεσαι και ανάμεσα στα αδέλφια σου!

 

 

Τα μοναχοπαίδια χρειάζονται την αμέριστη αγάπη μας όπως όλα τα παιδιά του κόσμου..

..υγιή οικογενειακό περιβάλλον όπως όλα τα παιδιά του κόσμου..
όρια και μέτρο στην ελευθερία όπως όλα τα παιδιά του κόσμου..
να διδάσκονται ανάλογα με την προσωπικότητα τους όπως όλα τα παιδιά του κόσμου..
Δεν πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι;.. άλλο τόσο τα παιδιά μας!

 

 

Διάσημοι μοναχογιοί: Ζαν-Πολ Σαρτρ, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Φραγκλίνος Ρούσβελτ.
Διάσημες μοναχοκόρες: βασίλισσα Βικτωρία, Γουόλις Σίμπσον, Ιντιρα Γκάντι, Μπετ Μίντλερ.

 

Η καρδιά της Μάνας (Άγγελος Βλάχος)

 

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
- Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ' αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρεις την καρδιά
να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.
Τρέχει ο νιος, την μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.
Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.
Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
- Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

 

 

Για το SugarMama,
Ρένα Στρατήλα

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…