Πώς να μάθετε το παιδί σας να κρατάει σωστά το μολύβι Πώς να μάθετε το παιδί σας να κρατάει σωστά το μολύβι
Λεωνίδας Κάλφας Written by Νοε 01, 2016

Πώς να μάθετε το παιδί σας να κρατάει σωστά το μολύβι

Το να μάθουμε στο παιδί μας τη σωστή θέση, που πρέπει να έχει το μολύβι, θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες και να αποφύγει αργότερα τις κακές συνήθειες όσον αφορά το γράψιμο.

Η ικανότητα να γράφουμε είναι μία σύνθετη ικανότητα, που επηρεάζεται από την ανάπτυξη της αντιληπτικής, γνωστικής και κινητικής ικανότητας. Το παιδί θα πρέπει να περάσει από όλα τα στάδια πιασίματος του μολυβιού, δίχως να το πιέζουμε να το κρατήσει όπως θέλουμε εμείς, αλλά να του δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στο σωστό τρόπο κρατήματος του μολυβιού. Αν το παιδί μάθει να κρατάει λάθος το μολύβι, επειδή το πιέσαμε να το κάνει νωρίτερα, είναι πολύ πιθανό να μη μπορέσει να διορθώσει στο μέλλον το λάθος κράτημα του μολυβιού.

Στην ηλικία των 1-2 ετών το παιδί κρατάει το μολύβι με τη γροθιά του και κάνει μουντζούρες στο χαρτί χρησιμοποιώντας όλο του το χέρι. Στην ηλικία των 2-3 ετών χρησιμοποιεί όλα του τα δάχτυλα για να κρατήσει το μολύβι, αλλά ο καρπός του είναι γυρισμένος με την παλάμη να κοιτάει προς τα κάτω. Στην ηλικία των 3-4 ετών κρατάει το μολύβι με τέσσερα δάχτυλα και στην ηλικία των 4-6 ετών χρησιμοποιεί τα τρία δάχτυλα, συνήθως ενωμένα.

Ο κοινά αποδεκτός τρόπος για να πιάνουμε το μολύβι είναι με τα τρία δάχτυλα, τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο, με τα οποία κάνουμε τον σταυρό μας.

Για να μπορέσει το παιδί να χρησιμοποιήσει το μολύβι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι μύες στους ώμους και στα χέρια. Γι' αυτό θα πρέπει να παροτρύνουμε το παιδί μας να ασχολείται με δραστηριότητες, όπως το μπουσούλισμα, το σκαρφάλωμα και το σπρώξιμο, έτσι ώστε οι μύες στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος να δυναμώσουν και να γίνουν πιο σταθεροί.

Ένα παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί το μολύβι συνήθως στην ηλικία των δύο ετών. Για να το βοηθήσετε να μάθει να κρατάει σωστά το μολύβι, βάλτε τα δάχτυλα του παιδιού σας σε θέση τρίποδα γύρω από το μολύβι. Θα πρέπει να κρατάει το μολύβι εξίσου με τον δείκτη, τον αντίχειρα και τον μέσο, αλλά χαλαρά και άνετα, χωρίς να ασκεί μεγάλη πίεση στους μύες. Ζητήστε του να εξασκηθεί με το μολύβι χωρίς να γράφει. Το μολύβι θα πρέπει να είναι σε θέση V ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, με τα δάχτυλα ελαφρώς λυγισμένα. Τέλος, το μολύβι θα πρέπει να είναι μαλακό, γιατί το παιδί σας δεν θα πρέπει να το πιέζει πολύ όταν γράφει, αλλά να ασκεί όση πίεση χρειάζεται προκειμένου να έχει τον έλεγχο.

Για το SugarMama,
Λεωνίδας Κάλφας

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...
cache/resized/a79c46ef824e58e0d5e0e3136abac22b.jpg
Μέλλουσες Μαμάδες
cache/resized/2f292cc13d6108401fd4968d40f6b6d6.jpg
Ψυχή & Ανάπτυξη

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…