Τρεις τρόποι για να ενισχύετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας Τρεις τρόποι για να ενισχύετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας
Στρατήλα Ρένα Written by Φεβ 10, 2015

Τρεις τρόποι για να ενισχύετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας

Τρεις τρόποι για να ενισχύετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας σε καθημερινή βάση
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του δημιουργικό ον, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας..

 

όταν ξεδιπλώνεται γύρω του ένας μαγικός κόσμος προς εξερεύνηση! Ως γονιός, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύουμε την έφεση του παιδιού μας προς εξερεύνηση και δημιουργικότητα σε καθημερινή βάση χωρίς κόπο και χωρίς ιδιαίτερο χρόνο, αλλά με αγάπη!

 

 Προτείνουμε ιδέες για νέα υλικά και τεχνικές

 

Η φαντασία των παιδιών είναι αστείρευτη. Μπορούν να δημιουργήσουν με οποιοδήποτε υλικό βρεθεί στο δρόμο τους. Γι' αυτό και είναι καλό να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά υλικά για να μπορούν να εξερευνούν πολλές και διαφορετικές τεχνικές δημιουργίας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Προτείνοντας!

 

1. Μαζεύοντας υλικά κατά τη διάρκεια μίας βόλτας στο πάρκο, στο δάσος ή στην παραλία, όπως βότσαλα, ξυλαράκια, λουλουδάκια, άμμος, κοχύλια και τόσα άλλα υλικά για δημιουργίες

 

2. Αντικαθιστώντας τις κλασσικές νερομπογιές με άλλα χρώματα, αντικαθιστώντας το κλασσικό πινέλι με σφουγγάρια (sponge painting), δοκιμάζοντας ζωγραφική με δάκτυλο (finger painting), αντικαθιστώντας την ακουαρέλα με εφημερίδα, ξύλο, πέτρες κτλ. Παλιά έπιπλα και διακοσμητικά που περιμένουν να πεταχτούν μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν σε υπέροχες δημιουργίες στα χέρια ενός παιδιού με φαντασία!

 

3. Αφήνουμε το καθαριστικό στην άκρη και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να δημιουργήσει μαζί με το παιδί, προτείνοντας νέες ιδέες, βοηθώντας με υλικά που δεν έχει ξαναδοκιμάσει, περνώντας καλά! Το παιδί μπορεί μετά από χρόνια να μην θυμάται τον συγκεκριμένο πίνακα σε καμβά, αλλά θα θυμάται το γέλιο που κάνατε όταν πασαλειφθήκατε με χρώματα.. Ντύνοντας τις στιγμές με συναισθηματικές μνήμες είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύετε την αγάπη του παιδιού για δημιουργία και να συμβάλλετε στη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη.

 

 Κινητοποιούμε όλες τις αισθήσεις

 

Η τέχνη δεν αφορά μόνο την όραση και την αφή. Στη δημιουργική διαδικασία, όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξασκούν όλες τους τις αισθήσεις και αυτό μπορεί να γίνει από την αρχική φάση της δημιουργικής διαδικασίας (π.χ. τη συλλογή υλικών), μέχρι την στιγμή που απολαμβάνουμε το δημιούργημα. Πώς μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε;

 

1. Συνδέοντας ερεθίσματα, δημιουργώντας αλληλεπίδραση αισθήσεων. Π.χ. όταν μαζεύουμε τα κοχύλια στην παραλία, που αργότερα θα στολίσουν ένα κομμάτι ξύλο, ακούμε τους γλάρους, αφουγκραζόμαστε τον ήχο της θάλασσας, μυρίζουμε και γευόμαστε την αλμύρα, νιώθουμε την υγρή άμμο στα πόδια μας, δημιουργούμε μία μνήμη αυτών των κοχυλιών μέσα στο περιβάλλον που βρίσκονταν. Όταν αργότερα χαιρόμαστε τα κοχύλια στο έργο μας, ανακαλούμε την αισθητηριακή μνήμη που δημιουργήσαμε κατά το μάζεμά τους. Η όξυνση των αισθήσεων συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς και στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

 

2. Η δημιουργία δεν αφορά μόνο στη ζωγραφική και τις κατασκευές. Δημιουργία είναι να πλάθουμε κουλουράκια με σχήματα ζώων παρέα με το δύο χρονών παιδί μας, να συνθέτουμε ένα ηχητικό κομμάτι με τη βοήθεια μεταλλικών κουτιών και κουταλιών, δημιουργία είναι οποιαδήποτε διαδικασία κινητοποιεί τις αισθήσεις μας προς έναν συγκεκριμένο (ή αφηρημένο) στόχο.

 

 

 Επιβραβεύουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε

 

Tο τρίπτυχο 'επιβραβεύουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε' είναι καλό να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά το πέρας της δημιουργικής διαδικασίας. Το να επιβραβεύουμε το παιδί μας για το δημιούργημά του, ακόμη κι εάν θεωρούμε ότι έχει ατέλειες ή ότι δεν αντικατοπτρίζει τις ικανότητες του παιδιού μας στο 100%, είναι πολύ σημαντικό για δύο πολύ απλούς λόγους, (α) διότι έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση με το παιδί μας, έχοντας ήδη βάλει μία θετική βάση και (β) διότι η επιβράβευση είναι σημαντική για την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Αφού επιβραβεύσουμε το παιδί μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε μία συζήτηση για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, π.χ. τί του φάνηκε εύκολο/δύσκολο/ενδιαφέρον/διασκεδαστικό με το να δουλεύει με αυτά τα υλικά, τί του αρέσει στο αποτέλεσμα, τί θα ήθελε να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά κτλ. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να προκαλέσουμε το παιδί να ντύσει λεκτικά τη δημιουργική διαδικασία, να περιγράψει το δημιούργημά του, αλλά και να ρωτήσει πιθανές ερωτήσεις, να ζητήσει βοήθεια και, το σημαντικότερο, να μάθει μέσα από αυτή τη διαδικασία, ώστε να χρησιμοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία την επόμενη φορά.

 

Σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια!

 

 

Για το Sugar Mama,

Καλλιόπη Σοφού

Παιδίατρος, MD, PhD

http://childandplay.blogspot.com

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…