Print this page
Στρατήλα Ρένα Written by Μαρ 04, 2020

Οργάνωσε τον καθαρισμό της κουζίνας σου σε 7 βήματα!

Rate this item
(1 Vote)

Ο καθαρισμός κουζίνας είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν προλαβαίνεις ή δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις; Υπάρχουν δοκιμασμένες συμβουλές για να οργανωθείς και να απαλλάξεις την κουζίνα σου από το χάος που επικρατεί!

Μαζί με το μπάνιο, η κουζίνα συγκεντρώνει από τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Χρειάζεται καθημερινή προσοχή και έξυπνο χειρισμό, για να τη διατηρείς περιποιημένη και σε καλή κατάσταση.

Εκτός από την τακτοποίηση του χώρου και τον καθαρισμό του, σημασία έχει και η απολύμανσή του, καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Μήπως λες ότι ο καθαρισμός κουζίνας είναι προτεραιότητά σου, αλλά καταλήγεις να τα παρατάς και να καταφεύγεις σε επιφανειακές λύσεις; Ήρθε η στιγμή να μπεις σε τάξη, ώστε να μπει και η κουζίνα σου! Ακολούθησε τα σωστά βήματα και τις συμβουλές για να καθαρίσεις την κουζίνα και το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο!

Πώς επιτυγχάνεται ένας οργανωμένος καθαρισμός κουζίνας;
Είναι βασικό να έχεις μία σωστή σειρά, ξεκινώντας από πάνω δηλαδή από τα ντουλάπια και τον νεροχύτη και στη συνέχεια να προχωρήσεις σε βαθύ καθαρισμό και σκούπισμα. Έτσι δεν θα εξαπλώσεις τα μικρόβια και τη σκόνη. Σταδιακά θα δεις ότι ο καθαρισμός κουζίνας θα γίνει μία εύκολη υπόθεση που δεν θα σε τρομάζει!

1. Ξεκίνα με τα βασικά
Για να περάσεις στην διαδικασία του καθαρισμού, χρειάζεται πρώτα να ξεφορτωθείς τα εμπόδια. Τακτοποίησε τα πράγματα στη θέση τους, βάλε στα ντουλάπια τα σκόρπια μπαχαρικά και το αλάτι, άδειασε το πλυντήριο πιάτων και συμμάζεψε ό,τι κυκλοφορεί επάνω στους πάγκους και το τραπέζι. Εφόσον σκοπεύεις να κάνεις γενικό καθαρισμό κουζίνας, μία καλή λύση είναι να συγκεντρώσεις όλα τα σκεύη που κυκλοφορούν έξω σε ένα σημείο, πχ το τραπέζι της κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο οι επιφάνειες θα είναι έτοιμες για εύκολο καθάρισμα.

Στο μεταξύ, όσο εσύ καθαρίζεις τον υπόλοιπο χώρο, μπορείς να κερδίσεις χρόνο με τα άπλυτα πιάτα και τα σκεύη σου. Κάνε λοιπόν το εξής: Γέμισε τον νεροχύτη σου με νερό και αρκετές σταγόνες από υγρό πιάτων και βύθισε τα αντικείμενα που έχουν δύσκολους λεκέδες. Βάλε μέσα το πυρέξ, τα τηγάνια, το πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων, ακόμη και πιάτα. Μπορείς να τα αφήσεις εκεί όσο καθαρίζεις, για να μαλακώσουν τα λίπη και να αφαιρεθούν πιο εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

2. Οργάνωσε το ψυγείο
Το ψυγείο είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρική συσκευή και χρειάζεται να ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Κάνε απόψυξη ψυγείου δύο φορές το χρόνο, ώστε η συσκευή σου να έχει καλύτερη απόδοση και πιο αποτελεσματική συντήρηση.

Κάνε έλεγχο στις συσκευασίες και πέταξε όσες έχουν λήξει ή έχεις ανοιχτές από μέρες. Μην αφήνεις μέσα τρόφιμα που έχουν χαλάσει ή δεν θυμάσαι από πότε είναι εκεί. Επίσης είναι σημαντικό να κλείσεις καλά τις συσκευασίες, τα μπουκάλια και τα καπάκια από τα βάζα γιατί μπορεί να ευθύνονται για τυχόν άσχημες μυρωδιές.

Τέλος, αν θες ένα πιο διεξοδικό καθάρισμα, δες πως θα καθαρίσεις το ψυγείο σε 5 βήματα.

Συμβουλή: Εάν άδειασες το ψυγείο αλλά η άσχημη μυρωδιά συνεχίζει να υπάρχει, βάλε σε ένα μπολ γαλλικό ή ελληνικό καφέ και άφησε το μέσα στο ψυγείο σου. Ο καφές θα απορροφήσει κάθε άσχημη οσμή από την πρώτη κιόλας μέρα.

Επίσης δες: 5 φυσικοί τρόποι να διώξεις τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο!

3. Καθάρισε τα ντουλάπια της κουζίνας
– Πώς θα καθαρίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας καθημερινά;
Εφόσον αναρωτιέσαι “πώς να καθαρίσω τα ντουλάπια της κουζίνας” σου έχουμε τη λύση! Αφού λοιπόν ξεσκονίσεις τα ψηλά σημεία, είναι ώρα να φροντίσεις τις πόρτες των ντουλαπιών. Ο λόγος για να καθαρίσεις καλά τα ντουλάπια σου, είναι ότι μαζί με την σκόνη θα μαζευτούν και διάφορα λίπη από το μαγείρεμα και η στρώση αυτή θα “κάτσει” επάνω στα ντουλάπια σου.

Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτηση “πως να καθαρίσω τα ντουλάπια της κουζίνας” είναι ένα μείγμα από νερό και ξύδι ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Ανακάτεψε ένα μέρος νερό και ένα μέρος νερό Εφόσον δε σου αρέσει η μυρωδιά του ξυδιού, μπορείς να την αλλάξεις με ένα κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρκετά ελαφριά ώστε να τη χρησιμοποιείς και σε εβδομαδιαία βάση καθώς σε βοηθάει να τρίψεις την επιφάνεια, χωρίς να θαμπώσεις ή να χαλάσεις το υλικό των ντουλαπιών.

καθαρισμός κουζίνας
– Πώς θα καθαρίσεις διεξοδικά τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας;
Τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζονται μία με δύο φορές το χρόνο έναν πιο αποτελεσματικό καθαρισμό εσωτερικά και εξωτερικά. Σε περίπτωση που ρωτάς “πως να καθαρίσω τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας πιο διεξοδικά”, δες τι χρειάζεται να κάνεις:

Υλικά:

Μαγειρική σόδα
Νερό
Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Λευκό ξύδι
Πανί με μικροΐνες
Απορροφητικό πανί
Σφουγγάρι
Για να απαντήσεις την ερώτηση “πως να καθαρίσω τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας”, χρειάζεται να ετοιμάσεις τρία διαφορετικά μείγματα με τα παραπάνω υλικά.

Αρχικά δημιούργησε μία πάστα από τα ίσα μέρη σόδας και νερού και με ένα σφουγγάρι άπλωσέ τη στο εσωτερικό και εξωτερικό των ντουλαπιών. Επέμεινε ειδικά στα σημεία με δύσκολους λεκέδες από λίπη.
Έπειτα, σε μία λεκάνη ανακάτεψε χλιαρό νερό και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων. Με τη σαπουνάδα ξέπλυνε την πάστα της σόδας, χρησιμοποιώντας ένα πανί.
Τέλος, χρησιμοποίησε ίσα μέρη από το λευκό ξύδι και ζεστό νερό και ανακάτεψέ τα σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι. Ψέκασε με αυτό το μείγμα τα ντουλάπια και τελείωσε τον καθαρισμό των ντουλαπιών, χρησιμοποιώντας το πανί με τις μικροΐνες.
Συμβουλή: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσεις τα ντουλάπια να στεγνώσουν καλά, πριν τοποθετήσεις τα σκεύη πάλι πίσω.
Τώρα που σου απαντήσαμε το “πως να καθαρίσω τα ντουλάπια της κουζίνας”, ετοιμάσου για τα επόμενα βήματα καθαρισμού!

καθαρισμός κουζίνας

4. Καθάρισε τις ηλεκτρικές συσκευές
Ο σωστός καθαρισμός των συσκευών θα εξασφαλίσει καλύτερη απόδοση και λειτουργία. Στις συσκευές της κουζίνας συσσωρεύεται η περισσότερη βρωμιά και τα υπολείμματα των φαγητών. Απαιτείται λοιπόν ένας βαθύς και σχολαστικός καθαρισμός μία στο τόσο, ώστε να μην χαλάει η γεύση των φαγητών σου κατά το μαγείρεμα.

Καθάρισε την τοστιέρα αφαιρώντας τις πλάκες της και την καφετιέρα αποσπώντας όλα τα κομμάτια. Επίσης μάθε πως θα καθαρίσεις τον απορροφητήρα. Αφού τελειώσεις με τον απορροφητήρα, μπορείς να καθαρίσεις το φούρνο χρησιμοποιώντας αμμωνία, και να διώξεις τις γρατζουνιές από τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας.

καθαρισμός κουζίναςΤέλος, μπορείς να καθαρίσεις και το πλυντήριο πιάτων, πριν βάλεις την επόμενη πλύση, αλλά και το φούρνο μικροκυμάτων με αμμωνία για σίγουρα αποτελέσματα.

5. Συνέχισε στις χαμηλές επιφάνειες
Αφού έχεις ξεμπερδέψει με τις επάνω επιφάνειες και τις ηλεκτρικές συσκευές, συνέχισε με τα χαμηλά ντουλάπια και τους πάγκους. Καθάρισε όπως πριν τις πόρτες των χαμηλών ντουλαπιών αλλά και το εσωτερικό τους και απολύμανε τον πάγκο. Χρησιμοποίησε λεμόνι ως απολυμαντικό και λευκό ξύδι με μαγειρική σόδα για επίμονους λεκέδες και επιπλέον λάμψη.

Έπειτα προχώρησε στο γεμάτο νεροχύτη. Αφαίρεσε τα βυθισμένα σκεύη και τοποθέτησέ τα στο καθαρό πλυντήριο πιάτων. Πλύνε τα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα που χρειάζονται πλύσιμο στο χέρι, σκούπισέ τα και επέστρεψέ τα στη θέση τους. Όταν τελειώσεις με αυτά, είναι η στιγμή του νεροχύτη. Καθάρισέ τον με ξύδι και μαγειρική σόδα για να διώξεις τις άσχημες μυρωδιές και ξέπλυνε με καυτό νερό για να τελειώσεις με την απολύμανσή του.

6. Άλλαξε τις πετσέτες και τα σφουγγάρια
Προσπάθησε να αλλάζεις τις πετσέτες κάθε 2-3 μέρες και να τις πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσεις τα βακτήρια. Επίσης, μη κρατάς το σφουγγαράκι των πιάτων για πάρα πολύ καιρό. Πέρα από το ότι συγκεντρώνει βακτήρια, εξαπλώνεις τις μυρωδιές στα πλυμένα σου πιάτα και πλέον χάνει την λειτουργικότητά του.

Τα πανάκια σου δεν αρκεί να καθαριστούν απλώς με νερό για να αφαιρεθούν οι βρωμιές και τα βακτήρια. Μπορείς με φυσικά καθαριστικά να παρατείνεις τη χρήση τους. Πως θα το κάνεις αυτό; Ανάμειξε ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού και πρόσθεσε αλάτι για να μουλιάσεις το βετέξ ή το πανάκι. Άφησέ το να δράσει για λίγη ώρα και έπειτα ξέπλυνε με άφθονο νερό.

Ένας άλλος τρόπος είναι να τα τοποθετήσεις σε βραστό νερό με μαγειρική σόδα. Έτσι θα απαλλαγείς από μικρόβια και δυσάρεστες οσμές μία και καλή.

7. Ολοκλήρωσε με σκούπισμα
Ο καθαρισμός κουζίνας θα λάβει τέλος μετά το σκούπισμα του πατώματος. Αρχικά, βγάλε τα σκουπίδια από τον κάδο και άλλαξε την σακούλα αφού τοποθετήσεις λίγη μαγειρική σόδα στον πάτο για να απορροφά τις μυρωδιές. Στη συνέχεια καθάρισε το πάτωμα είτε με ηλεκτρική σκούπα ή με μία κλασσική ξύλινη σκούπα. Θα απομακρύνεις έτσι όλα τα σκουπιδάκια που μπορεί να μαζεύτηκαν όσο καθάριζες. Για να βεβαιωθείς ότι η σκόνη θα εξαφανιστεί εντελώς, σφουγγάρισε το πάτωμα και άνοιξε τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος φυσικά. Η κουζίνα σου είναι έτοιμη!

Tip #1: Φυσικό αποσμητικό
Αν θες ο χώρος σου να μυρίζει όμορφα και όχι τηγανητό φαγητό τότε σε ένα κατσαρολάκι βράσε λίγο νερό με 2 ξυλάκια κανέλας και μία κουταλιά ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Η κουζίνα σου θα μυρίζει απίστευτα!

Tip #2: Εκμεταλλεύσου τον χρόνο σου
Αν μαζεύονται πολλές δουλειές κάθε φορά που ο γενικός καθαρισμός κουζίνας είναι στο πρόγραμμα, τότε χρειάζεται να βγάλεις ένα εβδομαδιαίο πλάνο εργασιών για όλα τα μέλη τους σπιτιού, ώστε να μοιραστείτε το καθάρισμα. Επίσης, μπορείς να κάνεις κάποιες δουλειές όσο μαγειρεύεις, αλλά και να «εκπαιδεύσεις» τα μέλη της οικογένειάς σου να πλένουν τα πιάτα τους μετά από κάθε γεύμα. Έτσι θα γλιτώσεις από επιπλέον κόπο!

Additional Info

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…