Print this page
Το τσούγκρισμα των αυγών Το τσούγκρισμα των αυγών
Στρατήλα Ρένα Written by Απρ 16, 2020

Το τσούγκρισμα των αυγών

Rate this item
(1 Vote)

Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα.

 

Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.
Τσούγκρισμα των αυγών

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αυγό.

Χαρακτηριστική στιγμή του εθίμου στην πασχαλινή επικαιρότητα είναι το τσούγκρισμα των αυγών των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι περνούν την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση (η οποία συνήθως αποθανατίζεται με τηλεοπτική κάλυψη), ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός τσουγκρίζει αυγά με όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

 

Σοκολατένια πασχαλινά αβγά

Μέρος των σύγχρονων πασχαλινών εθίμων είναι και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, τα οποία συνήθως προσφέρονται σε παιδιά και περιέχουν μικρά παιχνίδια.
Βαφή των αυγών

Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα ομοιόμορφα χρώματα. Εκτός απο τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αυγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.

Additional Info

Tagged under
Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Image Gallery

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…