Print this page
Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Αυγ 02, 2014

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά

Rate this item
(5 votes)

Το πιάτο περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα φωσφόρου (78% ΣΗΠ). Οι κυριότερες λειτουργίες του είναι η δημιουργία και διατήρηση των οστών, η ανάπτυξη των δοντιών, η συμβολή στον μητρικό θηλασμό..

 

 

 

Υλικά για 4 μερίδες

  • 6 μέτρια κολοκυθάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. του γλυκού βασιλικός
  • 1 ασπράδι
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Βάζετε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει για να ζεματίσετε τα κολοκυθάκια.
  2. Κόβετε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια τα κόβετε σε τρία κομμάτια.
  3. Μόλις βράσει το νερό, τα ρίχνετε και τα αφήνετε 3-4 λεπτά στη φωτιά. Τα στραγγίζετε και με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάζετε το εσωτερικό τους και το κρατάτε για την γέμιση.
  4. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε με το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε με το κουτάλι για να σπάσουν οι κόκκοι του.
  5. Ρίχνετε την ψίχα από τα κολοκυθάκια, το κουκουνάρι, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

Ανάλυση της Τσατραφίλη Σταυρούλας , Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Πρόκειται για ένα πολύ καλοκαιρινό πιάτο, που συνδυάζει την εποχικότητα και τη νόστιμη γεύση σ’ ένα θρεπτικό και ελαφρύ γεύμα, κατάλληλο για όποιον θέλει να διατηρήσει, αλλά και μια πολύ καλή διαιτητική πρόταση για όποιον θέλει να χάσει βάρος. Παρέχει μόνο 375 θερμίδες ανά μερίδα.

Είναι ένα πλήρες γεύμα, που έχει καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (15% ΣΗΠ) και υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών. Σαν πιάτο είναι πολύ πλούσιο διατροφικά, γιατί περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12), που είναι απαραίτητες για πολυάριθμες μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα της συνταγής σε βιταμίνη C, καθιστά το γεύμα αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη C μετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου και πολυάριθμων ορμονών, ενώ συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών, μαζί με τη βιταμίνη Α, που περιέχει (41% ΣΗΠ). Επιπλέον η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και του φυλλικού οξέος, που περιέχονται σε υψηλά ποσοστά στο πιάτο και είναι πολύ αναγκαίες σε άτομα με αναιμία και σε εγκύους.

Ο βασιλικός, σε συνδυασμό με το ελαιόλαδοδημιουργούν έναν υγιεινό, αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικό και εξαιρετικά γευστικό συνδυασμό. Την παραπάνω δράση ενισχύουν η βιταμίνη C και το σελήνιο (26% ΣΗΠ). Ο βασιλικός, που προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στη συνταγή, είναι πλούσιος σε ευγενόλη, εστραγόλη, λιναλούνη και άλλες ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις ημικρανίες. Δρα εναντίον του κρυολογήματος, του πονοκέφαλου και θεωρείται άριστο γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες γυναίκες.

Το πιάτο περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα φωσφόρου (78% ΣΗΠ). Ο φώσφορος βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις αντιδράσεις του οργανισμού. Οι κυριότερες λειτουργίες του είναι η δημιουργία και διατήρηση των οστών, η ανάπτυξη των δοντιών, η συμβολή στον μητρικό θηλασμό, η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, η δημιουργία των νουκλεϊκών οξέων, η διατήρηση της οσμωτικής πίεσης και της οξεο-βασικής ισορροπίας του αίματος.

Η συνταγή περιέχει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, μαγγανίου και μαγνησίου. Και τα τρία ιχνοστοιχεία αποτελούν συστατικά ενζύμων και συμμετέχουν σε πολυάριθμες μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό.

Επειδή το πιάτο περιέχει αρκετή ποσότητα νατρίου χρειάζεται προσεκτική κατανάλωση από άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Από την άλλη είναι κατάλληλο για άτομα, που θέλουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Το γεύμα αυτό είναι επίσης πολύ καλό για άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους ή που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και για όσους πρέπει να προσέχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους. Και οι υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά είναι σε χαμηλή περιεκτικότητα, 6% και 19% αντίστοιχα.

Θρεπτική Σύσταση Μερίδες στη συνταγή: 4

Ποσότητες ανά μερίδα

GDA

Θερμίδες: 375

19 %

Ολικά λιπαρά: 22 g

31 %

Κορεσμένα Λιπαρά: 4 g

19 %

Υδατάνθρακες: 13,25 g

6 %

Σάκχαρα: 1,25 g

1 %

Πρωτεΐνες: 33 g

73 %

Διαιτητικές ίνες: 3,7 g

15 %

Νάτριο: 0,707 g

29 %

Αλάτι: 1,767 g

29 %

Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα
ΚλινικήΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc 

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Αισθητικός - Κοσμητολόγος 

 

Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
Επιστημονική Διευθύντρια Health and Beauty Center Tsatrafili

 

Δ/νση: Β. Καραπαναγιώτη 13, Μυτιλήνη. ΤΚ. 81100
Τηλ. / Fax: (+30) 22510 20111 

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Site: http://www.tsatrafili.gr

 

Πηγή: http://www.mednutrition.gr/kolokythakia-gemista-me-kima

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…