Print this page
Τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα Τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα
Τσατραφίλη Σταυρούλα Written by Ιουν 11, 2014

Τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα

Rate this item
(9 votes)

Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος. Είναι μία χρωστική που προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Η παραγωγή της μελανίνης αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, για να προστατεύσει το δέρμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο σκούρο. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταναλώνονται και τα κατάλληλα τρόφιμα, που θα παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να παραχθεί η μελανίνη.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να συνδέουν άμεσα το μαύρισμα με θαυματουργές τροφές, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η διατροφή σχετίζεται με την καλύτερη χρώση του δέρματος, όσον αφορά στο β-καροτένιο, καθώς και σε κάποιους ενισχυτές της μελανίνης. Τέτοιες ουσίες είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή. Ιδιαίτερα για το χαλκό να αναφέρουμε ότι παρόλο που το σώμα τον χρειάζεται σε μικρές ποσότητες, εντούτοις είναι απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα. Ο χαλκός συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης, μέσω του ενζύμου της τυροσινάσης, και στην παραγωγή της ελαστίνης, που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του. Υπάρχει στα στρείδια, στα οστρακόδερμα και στο κρέας, ιδιαίτερα στο συκώτι, αλλά και στα μανιτάρια. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή μελανίνης είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καρότα: Η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι 87% και έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Αυτό τα κάνει ιδανική τροφή, τόσο για ενυδάτωση, αλλά όσο και για επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος. Επίσης τα συστατικά τους έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα, τους πνεύμονες και τη στοματική κοιλότητα. Φάτε τα σα σνακ, σε σαλάτες ή κάντε τα χυμό.
Πολύχρωμες πιπεριές: Οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν 92% περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, το β - καροτένιο και το φυλλικό οξύ. Μπορούν να μπουν σε σαλάτες, αλλά και σε ομελέτες ή κρέπες ή μαζί με άλλα ψητά λαχανικά, π.χ. κολοκυθάκι και μελιτζάνες, για να συνοδεύσουν κοτόπουλο ή σολομό.
Βερίκοκα: Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθάνε τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος, όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος. Φάτε τα σα σνακ φρούτου, αλλά και μέσα σε smoothie μαζί με άλλα ενυδατικά και αντιοξειδωτικά φρούτα ή ακόμα και αποξηραμένα, για πιο γλυκιά γεύση.
Σόγια, ξηροί καρποί και όσπρια: Η σόγια ενισχύει την παραγωγή μελανίνης στο σώμα εξαιτίας της τυροσίνης, την οποία μπορούμε να βρούμε επίσης και στο κολοκυθόσπορο, καθώς και στο σουσάμι. Τυροσίνη, χαλκό και άλλα θρεπτικά συστατικά, που ευνοούν την παραγωγή μελανίνης περιέχουν και τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια.
Σκούρα πράσινα λαχανικά, φυλλώδη και μη, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι, μπορούν να ενισχύσουν το μαύρισμα, όπως επίσης και η μπανάνα, το αβοκάντο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είτε ως δημητριακά πρωινού είτε σε αρτοπαρασκευάσματα, ζυμαρικά και ρύζι.
Σοκολάτα: Οι ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι λίγο – πολύ γνωστές. Περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες κ.α. Τα παραπάνω την κατατάσσουν στις υπερτροφές, που μεταξύ άλλων ενισχύουν το μαύρισμα και την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και άρα και του δέρματος. Φάτε την σε σοκολατάκι υγείας σκέτη ή με ξηρούς καρπούς ή κάντε ένα παγωμένο ρόφημα κακάο με καστανή ζάχαρη και γάλα.

Συμβουλές για να «βγάλτε» όσο το δυνατόν περισσότερο β - καροτένιο από τις τροφές σας
• Φάτε τα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα λαχανικά, σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από το γαστρεντερικό σωλήνα.
• Τα ψιλοκομμένα τρόφιμα ή οι χυμοί τους απελευθερώνουν περισσότερο β – καροτένιο σε σχέση με τα μεγάλα κομμάτια. Π.χ. ο χυμός καρότου είναι πολύ καλή πηγή β – καροτένιου και υπάρχει και συσκευασμένος στο εμπόριο.
• Παρόλα αυτά τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα, γιατί το β – καροτένιο είναι ευαίσθητο και χάνεται όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υπόκεινται εκτεταμένης επεξεργασίας.

Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δε βγαίνουμε ποτέ στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό και η έκθεσή μας πρέπει να είναι ελεγχόμενη, ιδιαίτερα τις πρώτες φορές και αν το δέρμα μας είναι πολύ ανοιχτό με τάση να καίγεται. Απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα με σύνεση και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας τις ακατάλληλες ώρες 11:00 – 16:00 και έχοντας προετοιμάσει τον οργανισμό και το δέρμα σας με σωστή διατροφή και ενυδάτωση.

Για το Sugar Mama,
Τσατραφίλη Σταυρούλα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αισθητικός – Κοσμητολόγος

Σταυρούλα Τσατραφίλη, Διαιτολογικό Γραφείο - Nutrihealth

Τσατραφίλη Σταυρούλα

Latest from Τσατραφίλη Σταυρούλα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…