Print this page
230 εκατ. παιδιά στον κόσμο δεν δηλώνονται στις Αρχές 230 εκατ. παιδιά στον κόσμο δεν είναι δηλωμένα
Στρατήλα Ρένα Written by Ιαν 14, 2015

230 εκατ. παιδιά στον κόσμο δεν δηλώνονται στις Αρχές

Rate this item
(4 votes)

Το 1/3 των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, δεν δηλώνονται στις Αρχές..

 

άρα δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης- γεγονός που τους απαγορεύει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη φροντίδα υγείας και την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε στη δημοσιότητα και την οποία επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γκίτα Ράο Γκούπτα: "Όταν το παιδί δεν δηλώνεται, επισήμεως δεν υφίσταται. Το πιστοποιητικό γέννησης σημαίνει ότι μία κυβέρνηση το αναγνωρίζει νομίμως. Χωρίς αυτό, θα αποκλείεται από τις κοινωνικές παροχές, αλλά θα είναι και πιο ευάλωτο στην εκμετάλλευση".

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 40% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2012 δεν καταγράφηκαν από τις Αρχές της χώρας, ανεβάζοντας έτσι τον σημερινό αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που δεν υπάρχουν στα χαρτιά σε περίπου 230 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Γκίτα Ράο Γκούπτα, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου για τα Παιδιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα παιδιά δεν δηλώνονται είτε επειδή δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από τις χώρες τους, είτε επειδή οι μητέρες τους δεν το γνωρίζουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν μπορούν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη διαδικασία αυτήν. "Σημαίνει το παιδί επισήμως δεν υφίσταται. Το πιστοποιητικό γέννησης σημαίνει ότι μία κυβέρνηση αναγνωρίζει νομίμως ένα παιδί. Χωρίς αυτό, όχι μόνο το παιδί θα αποκλείεται από τις κοινωνικές παροχές, αλλά θα είναι και πιο ευάλωτο στην εκμετάλλευση", εξηγεί η Γκούπτα.

Τα περισσότερα μη δηλωμένα παιδιά ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όπως είπε η ίδια, η μη καταγραφή των παιδιών έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην επενδύουν επαρκείς πόρους για την εκπαίδευσή τους και καθιστά τα ίδια ευάλωτα σε πρακτικές, όπως ο υποχρεωτικός γάμος από την παιδική ηλικία, η καταναγκαστική εργασία και η στρατολόγησή του παιδιού ως στρατιώτη.

Τα περισσότερα μη δηλωμένα παιδιά ζουν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στη Νότια Ασία, το 61% των βρεφών δεν είναι δηλωμένα - δηλαδή 103 εκατομμύρια παιδιά - ενώ στην υποσαχάριο Αφρική το 56% των γεννήσεων δεν καταγράφονται, γεγονός που προσθέτει επιπλέον 85 εκατομμύρια μη δηλωμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δηλωμένων γεννήσεων περιλαμβάνονται οι Σομαλία, Λιβερία και Αιθιοπία, όπου μικρότερο ποσοστό του 10% των παιδιών που γεννιούνται δηλώνονται στις αρχές.

Στην Ινδία ζει το 30% του παγκόσμιου μη δηλωμένου παιδικού πληθυσμού.

Περισσότερες από 40% των γεννήσεων καταγράφονται στην Ινδία. Στη χώρα ζει το 30% του παγκόσμιου μη δηλωμένου παιδικού πληθυσμού εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού της χώρας.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα νεογέννητα δηλώνονται αλλά χωρίς να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης, χωρίς απόδειξη ότι δηλώθηκαν ή οι γονείς δεν μπορούν να καταβάλουν το απαραίτητο ποσό για να εξασφαλίσουν το έγγραφο.

Για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καταγράφουν περισσότερα παιδιά, η UNICEF συνεργάζεται με τις αρχές, ώστε η διαδικασία να είναι ευκολότερη και περισσότερο προσβάσιμη, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μίας υπηρεσίας δήλωσης νεογέννητων με γραπτό μήνυμα από το κινητό στο Κόσοβο και στην Ουγκάντα.

 

www.eaete.gr

Στρατήλα Ρένα

Latest from Στρατήλα Ρένα

Related items

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…