H ActionAid για τους πρόσφυγες στη Λέσβο H ActionAid για τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Στρατήλα Ρένα Written by Νοε 12, 2015

H ActionAid για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Η δράση μας για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

H ActionAid είναι παρούσα στις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζοντας τους πιο φτωχούς και περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας.

Φέτος, μία τέτοια ανθρωπιστική κρίση εξελισσεται δυστυχώς στην Ελλάδα, στα νησιά και όχι μόνο. Εγκλωβισμένοι σε αυτή την κρίση οι χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν ως εδώ προσπαθώντας να γλυτώσουν την ζωή τους από εμπόλεμες ζώνες. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε.

Έτσι, ξεκινήσαμε πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων στη Λέσβο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Από τα ελληνικά σημεία εισόδου, η Λέσβος έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες: 287.000 από τις αρχές του 2015, ενώ 2000 - 5000 φτάνουν στο νησί κάθε μέρα στην πλειονότητα Σύροι. Για τους Σύρους πρόσφυγες δουλεύουμε από το 2013 στο Λίβανο και την Ιορδανία έχοντας στηρίξει περισσότερους από 90.000 πρόσφυγες. Τώρα, οι Σύροι, όπως και οι πρόσφυγες των άλλων χωρών (Ιράκ, Αφγανιστάν) που προσπαθούν να γλυτώσουν την ζωή τους εγκαταλείποντας τις χώρες τους, μας χρειάζονται στην Ελλάδα. Οικογένειες με παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, νέοι, όλοι προσπαθούν να βρουν ασφάλεια. Υποστήριξε το πρόγραμμα μας στη Λέσβο, κάνοντας τώρα μια δωρεά.

Με την πολύτιμη συμβολή της διεθνούς ομάδας άμεσης δράσης IHART (International Humanitarian Action and Resilience Team) της ActionAid, βρισκόμαστε στη Λέσβο για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ομάδα άμεσης δράσης έχει μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων των τελευταίων ετών όπως οι σεισμοί στο Νεπάλ και την Αιτή, ο λιμός στην Ανατολική Αφρική και οι πλημμύρες στο Μπανγκλαντές και το Πακιστάν.

Οι ανάγκες στη Λέσβο είναι τεράστιες και οι συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολεςκαθώς οι πρόσφυγες φτάνουν κατά χιλιάδες σε απομακρυσμένες ακτές του νησιού και δεν γνωρίζουν καθόλου πού βρίσκονται, τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ή ποια είναι τα δικαιώματά τους ενώ έχουν χάσει τα λιγοστά υπάρχοντά τους στη θάλασσα.

Συνεργαζόμαστε στενά με εθελοντικές ομάδες καθώς και τοπικές και διεθνείς οργανώσεις. Επιπλέον, όπως σε κάθε περιοχή δράσης μας, ακούμε τις ανάγκες των ανθρώπων για τους οποίους δουλεύουμε. Τα προγράμματα που δημιουργούνται καλύπτουν τις ανάγκες που εκείνοι θέτουν ως προτεραιότητες. Όλη η προσπάθεια στελεχώνεται και από εθελοντές μας και Αναδόχους Παιδιού, που μας στηρίζουν σε κάθε μας βήμα.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή:

έχουμε δημιουργήσει 2 κέντρα ημέρας για τις γυναίκες και τα μωρά τους (Women’sfriendlySpaces) στα 2 κέντρα καταγραφης, τη Μόρια και το Καρα Τεπέ όπου οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, να αλλάζουν, να φροντίζουν τα μωρά τους, να συζητούν με ασφάλεια. Στα κέντρα ημέρας διανέμουμε επίσης πακέτα υγιεινής στις γυναίκες με τα απαραίτητα είδη προσωπικής υγιεινής.
έχουμε δημιουργήσει ομάδες πληροφόρησης, στα σημεία που καταγράφονται οι πρόσφυγες, από ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα τους (αραβικά, φαρσί, παστούν) παρέχοντας καθοδήγηση και στήριξη, ενώ δημιουργείται πολύγλωσσο υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες.
Στοχεύουμε στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων, δηλαδή εγκύων γυναικών, μικρών παιδιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ασθενών και τραυματιών με παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται επειγόντως η δική σου υποστήριξη. Και η πιο μικρή προσφορά έχει αξία. Κάνε σήμερα τη δωρεά σου!

Photo credits: George Makkas/Panos Pictures/ActionAid

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…