Στρατήλα Ρένα Written by Οκτ 06, 2019

Πώς να φτιάξεις σπιτικό σαπούνι; Εύκολα Βήματα & Tips!

«Πως φτιάχνω σαπούνι»;

Αν αναρωτιέσαι κάτι τέτοιο, θέλουμε να γνωρίζεις ότι το να φτιάξεις το δικό σου σαπούνι είναι τόσο εύκολο και γρήγορο, όσο το να φτιάξεις μία μακαρονάδα!

Το βασικό είναι να γνωρίζεις τη χρήση για την οποία θέλεις το σαπούνι. Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει τις βασικές συνταγές για να κάνεις σαπούνι από ελαιόλαδο και σαπούνι από γλυκερίνη, εύκολα και γρήγορα.

Μπορείς να ακολουθήσεις τα βασικά βήματα και να αφήσεις στη φαντασία σου τα υπόλοιπα, καθώς μπορείς να παίξεις με οποιοδήποτε άρωμα, σχέδιο και χρώμα.

Πως φτιάχνω Σαπούνι χωρίς Καυστική σόδα;
Η πιο άμεση και εύκολη μέθοδος δημιουργίας σαπουνιού είναι η παρασκευή σαπουνιού γλυκερίνης. Έχει ως αποτέλεσμα τα διάφανα ή λευκά σαπούνια στα οποία μπορείς να προσθέσεις όποιο χρώμα, άρωμα και υλικό θέλεις.

Με αυτή τη μέθοδο δεν κατασκευάζεις σαπούνι από το μηδέν αλλά χρησιμοποιείς μία έτοιμη βάση την οποία λιώνεις και τοποθετείς σε καλούπι (melt and pour method).

Σαπούνι με γλυκερίνη: Ποια υλικά θα χρειαστείς;
300 – 500γρ βάση σαπουνιού διάφανη ή λευκή (κατά προτίμηση χωρίς θειώδη- SLS)
1 δοσομετρική κανάτα ή μπολ
Μαχαίρι ή Τρίφτης
1 κουτάλα
Αιθέριο έλαιο
Χρώμα για σαπούνι MP (melt & pour)
Οινόπνευμα σε ένα μπουκαλάκι με spray
Φορμάκια σιλικόνης
Πρόσθετα υλικά όπως: βότανα, άνθη, μπαχαρικά
Πως φτιάχνω σαπούνιΒήμα 1:
Κόβεις τη βάση σαπουνιού σε τετράγωνα ή την τρίβεις.

Βήμα 2:
Βάζεις το κομμένο σαπούνι σε ένα μπολ και σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μη βράσει αλλά να λιώσει. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 3:
Μόλις λιώσει το μείγμα, περιμένεις να κρυώσει λίγο και έπειτα προσθέτεις 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο, τα βότανα ή τα μπαχαρικά, αλλά και 12 σταγόνες από το χρώμα που έχεις επιλέξει. Ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συμβουλή: Μπορείς επίσης να χωρίσεις το μείγμα σε πολλά δοχεία και να δημιουργήσεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς σαπουνιών.

Βήμα 4:
Τοποθετείς το μίγμα στη φόρμα που έχεις επιλέξει και ψεκάζεις την επιφάνεια με το οινόπνευμα, ώστε να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες.

Βήμα 5:
Αφήνεις το σαπούνι να κρυώσει για 2-3 ώρες και έπειτα το ξεφορμάρεις. Τέλος, το κόβεις σε κομμάτια αν θέλεις ή το πακετάρεις σε κουτάκια ή περιτύλιγμα. Τόσο απλά έχεις σαπούνι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να χαρίσεις σαν δώρο!

1. Κόβουμε τη βάση
2. Ζυγίζουμε το σαπούνι
3. Το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί
4. Προσθέτουμε το χρώμα (ειδικό για σαπούνι)
5. Ανακατεύουμε καλά
6. Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο
7. Ανακατεύουμε και πάλι καλά
8. Γεμίζουμε τη φόρμα
9. Ψεκάζουμε με το οινόπνευμα
10. Αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες
Διάβασε επίσης: Συνταγή για σαπούνι: Φτιάξε το δικό σου σαπούνι…ζελέ!

Πως φτιάχνω σαπούνι με ελαιόλαδο;
Αυτή η περίπτωση είναι πιο απαιτητική και χρονοβόρα καθώς κατασκευάζεις από το μηδέν, ένα σαπούνι από ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο. Το σημαντικότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι να τηρήσεις τις ποσότητες και τη διαδικασία με ακρίβεια και προσοχή. Επίσης, είναι απαραίτητα τα γάντια και η ποδιά.

Τα βασικά υλικά είναι τα εξής:

Ελαιόλαδο: 500 ml
Καυστική σόδα (ποτάσα): 64,25γρ
Νερό αποσταγμένο: 157,8 ml
Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει να παρασκευάσεις σαπούνι από ελαιόλαδο:

• Πως φτιάχνω σαπούνι με την κρύα μέθοδο;
Προτείνουμε σε όλα τα στάδια να φοράς γάντια, ποδιά , μάσκα και μακρυμάνικη μπλούζα. Επιπλέον, η διαδικασία καλό είναι να πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο που αερίζεται καλά και λειτουργεί απορροφητήρας.

Σε αυτή τη μέθοδο τοποθετείς το νερό σε ένα μπολ και έπειτα προσθέτεις την καυστική σόδα σταδιακά και ανακατεύεις το μίγμα, μέχρι να διαλυθεί καλά με μία ξύλινη κουτάλα και να γίνει διαυγές.
Συμβουλή: Σε αυτό το στάδιο η θερμοκρασία του νερού θα αυξηθεί και θα υπάρξουν μερικές αναθυμιάσεις, οπότε καλό είναι να περιμένεις να πέσει η θερμοκρασία, πριν προσθέσεις το λάδι.

Έπειτα προσθέτεις το λάδι που χρειάζεται να έχει την ίδια θερμοκρασία με το μίγμα της καυστικής σόδας. Ανακατεύεις πολύ καλά με ένα αναδευτήρα ή μία κουτάλα για περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα, μέχρι να πήξει και προσθέτεις το αιθέριο έλαιο.
Βάζεις το μίγμα σε φόρμες και το αφήνεις για 2 ημέρες. Στο επόμενο στάδιο το ξεφορμάρεις και το κόβεις, ώστε να έχει το σχήμα που θέλεις.
Πως φτιάχνω σαπούνιImage credits: soapsmackz.com
Τέλος, προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά που θέλεις να έχει το σαπούνι σου και το αφήνεις για τουλάχιστον 4 εβδομάδες σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο του σπιτιού και σκεπασμένο με καθαρό πανί.
Συμβουλή: Όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερο θα γίνεται το σαπούνι για το δέρμα!

• Πως φτιάχνω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο;
Στη συγκεκριμένη μέθοδο, το νερό αρχικά θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να είναι χλιαρό και έπειτα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την ψυχρή μέθοδο, ανακατεύοντας το μίγμα σε χλιαρή φωτιά μέχρι να πήξει. Μόλις δέσει το αφήνεις για λίγο να κρυώσει και το βάζεις σε καλούπια, και έπειτα επαναλμβάνεις τα ίδια βήματα με την ψυχρή μέθοδο.

Συμβουλή: Και στις δύο διαδικασίες, αποφεύγονται να χρησιμοποιούνται γυάλινα δοχεία και το μίγμα να αναδεύεται με ξύλινη κουτάλα.

Η ωρίμανση του σαπουνιού είναι απαραίτητη καθώς το νάτριο αντιδρά με την ατμόσφαιρα και το σαπούνι από όξινο, γίνεται ασφαλές για το δέρμα.

Το σαπούνι κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης θα εμφανίσει λευκή σκόνη στο πάνω μέρος του και θα μετατραπεί από κίτρινο σε λευκό. Αυτό θα είναι και το σημάδι ότι η ωρίμανση φτάνει προς το τέλος της.

Ελπίζουμε να σε εμπνεύσαμε να δημιουργήσεις τα δικά σου σαπούνια! Όποια μέθοδο και αν επιλέξεις το αποτέλεσμα θα σε καταπλήξει και θα σε πείσει να ξεκινήσεις την ατομική σου παραγωγή!

Additional Info

instagram sugarmama 1instagram sugarmama 2instagram sugarmama 3sugarmamagr instagraminstagram sugarmama 4instagram sugarmama 5instagram sugarmama 6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Join Us!

  • Μην μείνετε απλά στην περιήγηση του SugarMama... ελάτε στην παρέα μας, μοιραστείτε φωτογραφίες από τα γενέθλια και την βάπτιση των παιδιών σας, στείλτε μας τις πιο νόστιμες συνταγές σας, δείξτε μας τις πιο πρωτότυπες κατασκευές σας, πείτε μας την γνώμη σας, μοιραστείτε μαζί μας μια οικογενειακή σας εμπειρία, είστε επαγγελματίας του χώρου στείλτε μας τα άρθρα σας... και εμείς αφού το επιμεληθούμε θα το δημοσιεύσουμε!
  • Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επίλεξε «x» για να αποδεχτείς και να συνεχίσεις ή «More details...» για περισσότερα πριν αποδεχτείς. More details…